Ingen sossegrå examen för mig
I dag tar min yngsta dotter studenten. När det nya gymnasiet infördes hette det att alla traditioner kastades på sophögen. Istället för fest skulle det bli en sossegrå examen. Pyttsan!
"Passa på att fira studenten medan ni kan", manar NSD:s Peter Swedenmark i dagens krönika.
Foto: Maria Ödalen
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Det festas något enormt. Det är hundradagarsnedräkning, baler, klassfester, champagnefrukost, mösspåtagning och brännboll, för att nämna något. Mössan, som skulle utrangeras, är populärare än någonsin, med brodyr och allehanda symboler. Det är flakåkning och konstfulla banderoller. Blomsterhandlarna har högkonjunktur.
Jag tycker också att det är värt att fira ordentligt efter tolv år i skolan. Passa på medan ni kan.
När jag gick ur nionde klass var det en majoritet som inte började på gymnasium. I befolkningsgruppen 25-64 år har i dag 84 procent minst gymnasial utbildning. Utbildningsrevolutionen är något av det största som hänt under det senaste halvseklet.
Vad jag gjorde efter nian? Jag började jobba på Ingvar Nords Pennfabrik i Sundsvall. Vi graverade pennor och sände ut över landet. En reservoarpenna med namnet ingraverat var en populär konfirmationspresent. Lönen var första veckan 80 kronor men på den tiden fanns ettöres kola.
President Nicolas Sarkozy kom inte till Sverige i tisdags. Från Paris meddelade man att det var kalenderproblem. Hmm. Den verkliga orsaken var att utrikesminister Carl Bildt uttalat sig positivt om Turkiets medlemskap i EU. När Sarkozy läste intervjun i La Figaro bestämde han sig för att markera genom att skjuta upp besöket en månad. Och att den franske presidenten är kolerisk visste vi ju förut.
Carl Bildt har helt rätt. EU behöver Turkiet och Turkiet behöver EU. Men en förutsättning för att landet ska få inleda medlemskapsförhandlingar är att man bättrar sig då det gäller mänskliga fri- och rättigheter. Där finns en del att göra.
Turkiet skulle med drygt 70 miljoner invånare bli EU:s näst största medlemsland; bara Tyskland är större. Och det är de stora länderna som i första hand motsätter sig ett turkiskt medlemskap.
En läsare skrev apropå det befarat låga deltagandet i valet till Europaparlamentet att partierna har en skuld. Mannen hade bara fått valsedlar från Socialdemokraterna och hans son bara från Sverigedemokraterna.
Det ligger en del i kritiken: partierna prioriterar inte valet till Europaparlamentet och det bidrar till att många skolkar.
I reklamfilmer propagerar Folkpartiledaren Jan Björklund för euro. Men det är ju inte EU-parlamentet som fattar beslut i den frågan. Folkpartiets utspel är märkligt. Har man slut på sakargument?
Oavsett vad du tycker: gå och rösta på söndag.
Svenska Dagbladet har inlett en serie om växtvärken i Stockholm. Regionen växer så det knakar: ett Göteborg tillkommer under en tjugoårsperiod. Det uppstår problem inom skola, äldreomsorg, trafik - ja, snart sagt överallt. Många flaskhalsar blir det.
Samtidigt som Stockholm växer har andra regioner i landet svårt att få plus i befolkningsstatistiken. Många unga flyttar från Kalix och Kiruna - och just Stockholm är en vanlig destinationsort.
I ena delen av Sverige: skolorna är överfulla. I andra delen av Sverige: man stänger byskolor på grund av vikande elevunderlag.
Det behövs en aktiv regionalpolitik om hela Sverige ska leva. Men regionalpolitik finns inte i den moderatledda regeringens ordförråd. När lågkonjunkturens effekter märks än mer kan koncentrationsprocessen tillta.
Det är nödvändigt att de rödgröna kommer till Rosenbad med färdiga planer hur man ska agera för att skapa ett rundare Sverige. Alla tjänar på en utveckling som inte leder till överhettning i storstadsområdena och till fryspunkten i glesbygden.
Kina stoppar Facebook, Twitter, Flickr och Hotmail, uppger tidningen Times online. Det kan ha att göra med att det snart är tjugoårsdagen av massakern på Himmelska Fridens torg i Peking. Regimen fruktar att ett fritt informationsutbyte kan leda till folklig kritik.
Kinas makthavare reagerar primitivt: kommunistregimen vill bestämma vad folk ska lyssna, se och läsa. En regim som är så auktoritär är dömd till undergång. Informationsflödet kan inte stoppas. Det är viktigt att alla demokratier ligger på Kina och kräver frihet på Internet.
Nu blir det flaggning tre dagar i rad.
Först studenten i Östersund, sedan nationaldagen och på söndag EU-valet. En riktig festhelg.
Ha det bra denna första junihelg!