Jag hör till dem som överlevt "flumskolan"
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
I somras skrev jag en insändare i NSD om just skolan och de förändringar som regeringen avser att genomföra. I ett svar på min insändare frågades det ironiskt, vad jag gjorde på 60- talet, när grunden för vad han kallade "flumskolan" lades.
Tja, eftersom jag är född 1965 så lekte jag nog med bilar åtminstone i slutet av 60-talet. Men jag är också en av de elever som överlevt den så kallade flumskolan. Jag och många andra tycker nog att vi faktiskt blev rätt bra och kunniga människor trots allt.
Regeringen, med skominister Jan Björklund i spetsen, försökt slå i oss är rena lögner. Man vill hävda att den svenska skolan är usel och flummig. Och detta skall åtgärdas, med tidigare utslagning, genom betyg och hårda tag med ordning och reda.
Pinsamt är dock för Björklund & Co att undersökningar visar att den svenska skolan står sig väl bland övriga europeiska. OECD:s PISA -ndersökning visar att Sverige placerar sig bra både när det gäller kunskapsnivå och ordning och reda.
Det är dock viktigt att inte sitta nöjd. Utveckling och förbättring av skolan är en självklarhet.
Men det betyder också att vi skall ha duktiga pedagoger som har rätt utbildning för att tidigt se de elever som behöver extra stöd. Jag hoppas också att de framför allt blivit pedagoger för att de älskar barn. Det är också min förhoppning att de ser utmaningen i att hjälpa just de som behöver stöd att ta sig igenom skolan med huvudet högt.
Åren i skolan påverkar oss hela livet. Att få ett gott bemötande i skolan och att få möjligheten att lära och utvecklas i sin egen takt är oerhört viktigt.
Jag tror inte att vi löser de problem som finns i skolan idag genom att skapa en sorteringsskola. En skola där man tidigt trycks ner i skoskaften och får höra att man inte duger och inte nått de uppsatta målen.
För en sjuåring som kanske fortfarande inte förstått allvaret i att gå i skola blir det en tung börda att bära.
Jag är stolt över vår skolmodell, en likvärdig skola för alla, där alla ska få samma chans utifrån de förutsättningar och den nivå man befinner sig på.
Jag tror och hoppas att möjligheten finns att utveckla det som redan idag finns med utvecklingsplan, samtal med föräldrar för att få ett gott samarbete samt möjligheten till att ge stödundervisning i högre grad än vi i dag gör.