I mina tidigare krönikor har jag ofta skrivit om vårt behov av konst och kultur. Det är ingen slump att jag skrivit om just detta ämne i krönikorna. Tvärtom. Kultur i alla former - konst, teater, musik och dans - engagerar människor i alla åldrar. Kulturen behövs om vi vill ha en god livskvalitet, något som inte minst politiker alltid bör ha i minnet.
Folk trivs på orter och ställen där kulturen flödar. Kulturen medverkar till ett bättre mänskligt klimat, den skapar öppenhet och är vägen till människornas hjärtan, I vår landsända är vi kända för ett rikt kulturliv och på många håll i vårt avlånga land beundras vi för alla de starka varumärken vi kan visa upp inom kulturens olika områden.
Om vi är kloka nog (och har modet) att fortsätta vidareutveckla den kultur vi redan har, kommer kulturen i Norrbotten kunna bli ett ännu viktigare fönster mot både Sverige och världen. Och varför skulle vi inte utveckla kulturen vidare? I Norrbotten finns ju alla förutsättningar; Vi har människor från världens alla hörn, vi har den svenska, finska och samiska kulturen. Vi har tusentals kulturutövare, både professionella och amatörer, och vi har starka kulturella institutioner för musik och teater (och snart också för dans).
Den kultur vi hittills skapat, överlever inte av sig själv utan den måste ständigt vinnas på nytt. Vi får inte bli självbelåtna med det vi hittills uppnått och slå oss till ro. En kultur som inte utvecklas den stagnerar. Ett kulturhus vi byggt, en teaterscen vi skapat eller en orkester vi startat, behöver ständigt förnyas och publiken måste vinnas tillbaka om och om igen.
Mycket är på gång, flera kommuner talar idag om ökade satsningar på sina kultur- och musikskolor. I Övertorneå arbetar man för att bygga Konsthall Tornedalen, i Gällivare är ett nytt kulturhus på tapeten, i Kiruna byggs länets konstmuseum inom kort osv. osv. Totalt sett har det ekonomiska stödet till kulturen i vårt län ökat, inte minst från landstingets sida, men det finns stora framtida utmaningar som måste klaras. Kulturen behövs och den gör nytta!
Avslutningsvis; På Musikhögskolan i Piteå finns en mycket stor utvecklingskraft inom det konstnärliga området, så stor att jag framöver kommer att skriva en helt egen krönika om den. Idag nöjer jag mig med att påminna om att Musikhögskolans mastersutbildning i musikalisk gestaltning, nyligen fick betyget ”mycket hög kvalitet” av UKÄ. Ett fint betyg och en fjäder i hatten för både Piteå och Musikhögskolan, LTU.