Regeringen i mopedfilen

Statligt engagemang behöver inte innebära förlustaffärer. Gruvjätten LKAB:s koncernchef Ola Johnsson redovisar en vinst på 10,3 miljarder kronor 2008.

Statligt engagemang behöver inte innebära förlustaffärer. Gruvjätten LKAB:s koncernchef Ola Johnsson redovisar en vinst på 10,3 miljarder kronor 2008.

Foto: Pär Bäckström

Ledarkrönika2009-02-21 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Saab är i kris, liksom de flesta andra biltillverkare i världen. Nu är frågan: ska den svenska staten gå in med pengar för att säkra produktionen i Trollhättan?
Näringsminister Maud Olofsson (C) är kallsinnig. Andra borgerliga politiker agerar annorlunda. Frankrikes president Nicolas Sarkozy pumpar in många miljarder i Renault och Peugeot.

Tyska delstater har visat intresse för att gå in som delägare i Opel, ett dotterföretag till General Motors. Sedan länge är delstaten Niedersachen delägare i Volkswagen.
Men i Sverige går det inte.
En förklaring är att Sverige blir ordförandeland i EU i juli. Fredrik Reinfeldt vill inte få kritik för att Sverige driver en protektionistisk politik och gynnar den egna bilindustrin.

"Var finns de långsiktiga lösningarna, visionerna om samhället bortom den ekonomiska krisen? Var finns de små elbilarna, som byggs i Norge, men inte i Göteborg? Var finns idéerna om att ersätta biltrafiken i våra storstäder med spårtaxi, som tillverkas i Korea, men inte i Trollhättan? Var finns de statliga beställningarna, som förr var en skjuts framåt för ny teknik?"
Det frågar Björn Elmbrant i Arena och ger en del svar:
"Vem är denna någon, som ska ta helhetsgreppet? Det är inte kvartalskapitalismen, som bara gett oss stadsjeepar och en och annan etanolbil. Det är inte Fredrik Reinfeldt. Han och hans regering kan inte ens stava till ord som industripolitik, kluster och kompetens. Framtidens dom över honom lär bli hård."
Det är bra att S-ledaren Mona Sahlin ställer krav på regeringen och vill föra en offensiv näringspolitik.

I samma veva som beskedet om Saab kom presenterade statsägda LKAB årsresultatet för 2008. Vinsten blev 10,3 miljarder.
"2008 var ett kanonår och vinsten gigantisk", säger LKAB:s vd och koncernchef Ola Johnsson.
Statliga engagemang behöver alltså inte innebära förlustaffärer.
I fråga om Saab ligger den svenska regeringen i mopedfilen medan andra regeringar gasar på och blåser förbi.

Abraham Lincoln är den bästa presidenten i USA. På sajten Historians Presidental Leadership Survey har man låtit historiker och professionella presidentbevakare bedöma olika presidenter utifrån olika aspekter. Hur de skött ekonomin, vårdat relationerna med kongressen och agerat i krissituationer, för att nämna några av kriterierna. Även deras moral har betygsatts.
Etta blev alltså Abraham Lincoln, samma placering som år 2000. Och det är en klar seger. George Washington har avancerat från tredje till andra plats och bytt plats med Franklin D Roosevelt.
Av presidenterna under de senaste femtio åren kommer John F Kennedy högst, på sjätte plats. Därefter hans föregångare Dwight D Eisenhower. Ronald Reagan placerar sig som tia och Lyndon B Johnson som elva. Bill Clinton har avancerat från tjugoförsta till femtonde plats. George W Bush ligger på plats trettiosex, av fyrtiotvå, alltså i absoluta bottenskiktet.
I fråga om moral hamnade dock Bill Clinton risigt till.

I januari kom ett paket med boken "Kärlek och krig. Revolutionen 1809" (Albert Bonniers förlag). Författare var Anders Isaksson, född i Piteå 1943. Några dagar senare kom beskedet att Isaksson hastigt avlidit. Det är bland mycket annat en förlust för den politiska debatten.
Den bok som kom att bli hans sista är mycket lärorik och läsvärd.

I dag står dubbeljakt damer på VM-programmet. På en norsk sajt har jag tippat så här:
1. Charlotte Kalla.
2. Kristin Størmer Steira.
3. Anna Kaisa Saarinen.

Ha en fin helg!


Födda 21 februari:
1937: Kung Harald av Norge.
1939: Börje Ahlstedt, svensk skådespelare.
1950: Håkan Nesser, svensk författare.