Slå vakt om apoteket!
Foto: Fotograf saknas!
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
"I dag finns bara ett fåtal butiker och Apoteket kvar. Apoteksfilialen är liten men välsorterad och har generösa öppettider. Och skulle inte en medicin finnas i lager hämtar personalen in den med en dags varsel. Bekanta på besök är imponerad över denna förnämliga service. Inte minst våra amerikanska vänner förundras över hur välordnat vårt apotek är", skriver Lindblom.
Men kommer apoteket i Horndal, Jokkmokk, Älvsbyn, Överkalix och andra mindre samhällen att finnas kvar om fem år? Det finns skäl att känna oro.
Socialminister Göran Hägglund, kd, har bestämt sig att sälja ut stora delar av Apoteksbolaget. Redan nästa år måste Apoteket sälja ut ungefär hälften av sina butiker till privata läkemedelskoncerner, enligt direktiven från den borgerliga regeringen.
Därför finns anledning att känna farhågor för läkemedelsförsörjningen på landsbygden och i glesbygdslänen.
Ett statligt bolag som Apoteket AB har ett ansvar för servicen och tillgängligheten i hela landet. Privata aktörer, som bara har vinsten för ögonen, kommer inte att ta samma regionalpolitisk hänsyn.
"Apoteksutredningen föreslår en övergångslösning, men vad händer sedan? Vem svarar för att även glesbygden har tillgång till läkemedel i framtiden?", undrar PRO:s Lars Wettergren.
"Olönsamma apotek framför allt i glesbygden kan i ett sådant läge tvingas stänga, vilket försämrar servicen för alla, men särskilt för äldre", säger s-riksdagsledamoten Karin Åström, Överkalix.
Även de norrbottniska landstingsråden Kent Ögren och Britt Westerlund är oroliga för konsekvenserna.
"Vi vet hur en vinstmaximerad privat marknad fungerar. Man satsar där det är lönsamt och vinsterna går inte till samhället, utan till privata vinstkonton", skriver de i ett veckobrev.
I en krönika i NSD 18 februari i år pekar Claes Nordmark, politiskt sakkunnig i Stockholms läns landsting, på konsekvenserna av privatiseringen i Norge.
"I Norge avreglerades apoteksmarknaden i början av 2000-talet med resultatet att tre internationella kedjor nu äger i stort sett samtliga läkemedelsgrossister. Prissättningen kontrolleras inte längre i Norge och många läkemedel har därför nu ett högre pris än i Sverige", konstaterade Claes Nordmark.
Faktum är att Sverige, med sitt apoteksmonopol, hör till de länder som har de absolut lägsta läkemedelspriserna i Europa.
De svenska priserna på nya läkemedel ligger fyra procent under det europeiska genomsnittet, enligt en undersökning från läkemedelsförmånsnämnden.
Enligt en rapport från OECD (de västliga ländernas ekonomiska samarbetsorganisation) 2007 beror det på att Sverige har ett billigt och effektivt distributionssystem, som innefattar en statligt ägd apotekskedja med låg handelsmarginal samt att vi inte har moms på receptbelagda läkemedel.
Visst, det kan finnas goda skäl för att ge andra företag än Apoteksbolaget möjlighet att sälja receptfria läkemedel som nässpray och allergimediciner. Men det betyder inte att man behöver privatisera och avreglera all medicinhantering.
Det finns ett värde att det finns ett samhällsägt apoteksbolag som garanterar tillgänglighet och god service i alla delar av vårt avlånga och glesbefolkade land.
Det är svårt att förstå varför regeringen överhuvudtaget tar risken att stycka upp ett väl fungerande bolag. Det finns ingen folklig opinion för att privatisera Apoteket.
De flesta svenskar uppskattar Apoteket som det är i dag. Personalen är kunnig och hjälpsam. Tillgängligheten är god, och när det är överskott i verksamheten så kan pengarna gå tillbaka till skattebetalarna.
Regeringen borde ha lyssnat på invändningarna innan den stack ut på nya privatiseringsäventyr. Allt statligt ägande är inte av ondo, Hägglund!