Utveckla ledarskapet
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Anna har god kontakt med kommunens ansvariga politiker och överordnade chefer inom förvaltningen. Anna är nöjd med sin lön men tycker egentligen att hon är värd några tusenlappar mer.
Lars är 44 år gammal och chef inom äldreomsorgen i samma mellanstora stad. Han har 54 medarbetare som han leder så gott han kan. Han har i det närmaste inget administrativt stöd och från sina överordnade chefer får Lars inte det stöd som han skulle önska.
Han har inga kontakter med ansvariga politiker inom kommunen. Lars drömmer om att han hade samma lön som Anna.
Anna och Lars är alltså båda chefer. Men Anna är chef i en mansdominerad verksamhet medan Lars å sin sida leder en verksamhet i en kraftigt kvinnodominerad dito.
Och det har visat sig att förutsättningarna för chefer, män som kvinnor, varierar kraftigt beroende på om de arbetar inom en mans- eller kvinnodominerad verksamhet. Det känns inte speciellt fräscht om ni frågar mig.
Verksamheten inom kommuner och landsting kan förändras snabbt. Regel- och anslagsförändringar kan innebära att chefer och personal behöver vidareutbildas och utvecklas i sina yrkesroller för att svara upp mot nya förutsättningar.
Även här gör sig de strukturella skillnader påminda och förutsättningarna för ett ojämnställt ledarskap cementeras då mjuka verksamheter som vård och omsorg ges mindre anslag för kompetensutveckling än inom tekniska förvaltningar.
Undersökningar visar att politikerna är mer involverade i prioriteringar och inriktningar inom tekniska verksamheter än inom sociala. Kontakten med kommunpolitikerna och stödet är sämre till chefer inom sociala verksamheter, som får ta ett större ansvar själva.
Just nu startar ett forskningsprojekt vid Göteborgs Universitet där man ska undersöka sambandet mellan chefers arbetsvillkor och effektiviteten inom vård, skola och omsorg. Även chefer inom teknisk förvaltning ska ingå i projektet.
Det har forskats för lite om organisationens betydelse för chefers förutsättningar i offentlig verksamhet. Och vi vet genom våra egna medlemsundersökningar att det här är ett bekymmer i många kommuner.
Jag kan bara hoppas att kommunerna och landstinget i Norrbotten funderar över detta, ser över sin egen organisation och kanske till och med kavlar upp ärmarna och rättar till de skillnader som kan finnas.
Bra chefer och välutbildade medarbetare är den bästa hjälpen för välfärd med hög kvalité och god service för medborgarna.