Valet avgörs i delstaterna
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Men nu är frågan om det inte blir en demokratisk president denna gång. Mycket talar för det.
Inför kampanjen har det talats om att John McCains starkaste kort är säkerhetspolitiken. På samma sätt har det talats om att det ekonomiska läget talar till Barack Obamas fördel. Efter båda partiernas konvent för en månad sedan har det varit relativt jämt i väljarkåren, men nu pekar allt på att oron för hushållens ekonomi och finanssektorn tippat över opinionen till Obamas fördel.
Det är viktigt att förstå att de nationella opinionsmätningarna inte spelar så stor roll i slutändan då det är varje delstat som i slutändan avgör presidentvalet. Därför kommer resurserna och kandidaternas tid att läggas på de delstater som är viktiga att vinna för att säkra valsegern.
Mitt tips är att noga följa vad som händer i Pennsylvania, Florida, Ohio, Virginia och Colorado. Men också de klassiska republikanska delstater som Indiana och Missouri. Där står och faller mycket av valsegern för kandidaterna.
I USA har man ett system där man måste registrera sig för att rösta. 6 oktober, var sista dagen i flera delstater då det gick att registrera sig för att få rösta i presidentvalet. Framför allt Obama-kampanjen har lagt ner stora resurser på att mobilisera nya väljargrupper. Den strategin verkar ge utdelning.
Enligt en artikel i Palm Beach Post har 430 000 nya väljare registrerat sig i Florida, en delstat som George Bush vunnit tidigare och som McCain i praktiken måste ta hem för att ha en chans.
Av de nyregistrerade väljarna i Florida är 58 procent demokrater, 24 procent republikaner och 18 procent independents. Totalt har demokraterna ökat sina registrerade väljare i Florida från 4,0 till 4,5 miljoner medan republikanerna har ökat sina registrerade väljare från 3,8 till 4,0 miljoner.
Liknande uppgifter kommer från andra viktiga delstater. I Colorado går det fyra nyregistrerade demokrater på varje nyregistrerad republikan; i North Carolina är proportionerna 6-1. Även i delstater där alla måste registrera sig som independents, som i Virginia, märks det att fler nya väljare registrerat sig i områden där det traditionellt bor många demokrater.
Det räcker förstås inte att många registrerar sig som väljare - de måste rösta också. Traditionellt har republikanerna ett bättre valdeltagande bland sina registrerade väljare än demokraterna. Men det stora övertaget bland nyregistrerade väljare talar ändå till Obamas fördel.
För den som själv vill följa vad som händer i det amerikanska valet kommer här några webbtips:
FiveThirtyEight, fivethirtyeight.com, är en sajt som ger riktigt bra sammanställningar av olika opinionsundersökningar och prognoser på delstatsnivå.
Pollster.com sammanställer all väsentlig information kring presidentvalet, kandidaterna och det politiska läget i samtliga delstater.
Brookings.com är också en populär nyhetsuppdaterare med ett heltäckande perspektiv över de viktigaste sakfrågorna för partier och kandidater.
Ännu får vi stilla oss innan vi vet valresultatet, men redan nu finns det många lärdomar för de svenska partierna, framförallt från Obamas kampanj. Inte minst har Barack Obamas sätt att organisera sin valkampanj omdefinierat hur man bedriver politiska kampanjer och hur kontakten mellan kandidat och väljare ser ut.
Låt oss se om det nu håller hela vägen till Vita huset för Obama - i dag talar mycket för det!