De har hamnat i det nyliberala träsket
"Maud Olofssons politik är en katastrof för centern", skrev Börje Hörnlund (C), arbetsmarknadsminister 1991-94, i Dagens Nyheter 7 maj.
Foto:
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Väljaren måste känna att hennes eller hans röst är viktig, inte att det är en tung plikt att gå till vallokalen.
Sverker Olofsson hade förlagt Plus till Strasbourg, där en knippe kandidater fick redogöra för sin syn på konsumentpolitiken i unionen. Det påfallande var att det på många punkter fanns en stor enighet (även om moderaten Christofer Fjellner ibland stack ut en del med sin nyliberalism).
Nu tror jag inte att så många väljer parti efter inställningen till glödlampornas storlek. Men kanske, kanske spred Olofssons program lite ljus över en del valfrågor.
I valet 2004 var det 36,2 procent som röstade i Norrbotten. Snittsiffran för landet var 37,9. Socialdemokraterna blev största parti i länet med 30,3 procent, Vänsterpartiet hade 29,1 och Junilistan 12,6. Största borgerliga parti blev Moderaterna med 10,6 procent.
Glädjande nog fick Sverigedemokraterna ett svagt stöd - 0,23 procent.
Om jag varit i Bryssel? Lita på det! När jag åkte tåg till London (färja över engelska kanalen) gjorde tåget ett stopp på en kvart på en station i Bryssel. Men man kan ju ha uppfattningar om kristendomen även om man inte levde på Jesus tid.
Veckans film sände SVT i måndags, om Uppsalas landshövding Anders Björck. En utmärkt svartvit film utan kommentator (och följaktligen inte heller någon bisittare).
Jag träffade AB för sådär fyrtio år sedan. Han var då ordförande för ungmoderaterna och de hade kongress i Sundsvall, där jag arbetade. Om inte de unga ombuden pallade för några nattpass var det illa, sa AB. I riksdagen var det ju plenum fram till två tre och alla äldre ledamöter höll minsann ut.
Björck blev mest känd när konstitutionsutskottet hade en del uppmärksammade utfrågningar. Det var slutna tillställningar och det ville Björck ändra på. Och han fick sin vilja igenom. Tidningen Folkets (S) tidigare chefredaktör Olle Svensson var ordförande i KU och hade många duster med Björck. Men privat tror jag att de kom bra överens.
Uppsalalandshövdingen var ytterst kritisk mot det regionförslag som hans kollega i Västerås, Mats Svegfors, presenterade. Och nog finns det en hel del att erinra mot idéerna om regional stordrift.
Hoppas att Björck skriver sina memoarer.
Lavskrikan och Björkskatan är till salu. Nej då, det handlar inte om fågelarterna ska auktioneras ut på marknadstorget utan om två av apoteken i Norrbotten.
Genom att privatisera ska man förbättra servicen och pressa priserna. Alla privatiseringar har föregåtts av optimistiska prognoser. Men i grunden handlar det ju inte om företagsekonomi utan om ideologi. Alliansregeringen vill begränsa samhällets ägande och inflytande och flytta fram marknadens positioner. Och just nu är det bara att svälja den beska medicinen.
Centerns ungdomsförbund hade nyligen kongress i Östersund. Man enades bland annat om att kräva att sexköplagen slopas och att Folkhälsoinstitutet läggs ned. Med dessa beslut stärker CUF sin redan starka nyliberala profil. Det är Stureplanscenterns idévärld som blivit CUF:s.
En gång var CUF ett politiskt radikalt ungdomsförbund som kämpade för rättvisa i Sverige och i tredje världen. Men det var sju ljusår sedan. I dag står CUF långt till höger på den politiska skalan och ser blåhögern som den naturliga samarbetspartnern.
CUF har tagit sig från det idylliska lokalsamhällets utmarker till det nyliberala träsket.
Läste med förtjusning Centerveteranen Börje Hörnlunds svidande vidräkning med dagens Center (DN-debatt 7 maj). Konstigt bara att inte fler centerpartister framför kritik. Var är de forna Åsanisse-marxisterna?
Hoppas ni får en fin majhelg och att isen i Korpikylä försvinner.