Kurt Wallander & åldersångest
Författaren Henning Mankell är aktuell med en ny Kurt Wallander-bok, "Den orolige mannen" (Leopard).
Foto: BRITTA PEDERSEN / SCANPIX
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Efter en sex år lång kamp kunde trupper från västmakterna och Sovjetunionen tåga in i Tyskland och krossa Hitlerväldet. Det var en god gärning. Det märkliga är att det i dag, sjuttio år efter krigsutbrottet, finns galenpannor som hyllar nazismen och Hitler. De som har sådana idéer måste bekämpas.
De som föddes under och strax efter kriget är nu pensionärer eller på väg att bli det. En av dem heter Kurt Wallander, polis i Ystad, skapad av Henning Mankell. När jag läser om Kurt i den sista boken - Den orolige mannen (Leopard) - ser jag Rolf Lassgård framför mig. Jämten gestaltar den skånska polisen på ett utmärkt sätt.
Den orolige mannen har fått ett svalt mottagande. En bok för mycket, menar en del recensenter, Wallander borde ha lämnats i fred.
Okej, det är kanske inget av Mankells starkaste verk, det kan jag hålla med om, men jag tycker ändå att det finns en hel del av värde i boken. Som alla andra åldras Wallander. Han glömmer bort saker och funderar hela tiden på om det har med åldern att göra. Det är allmängiltigt. Varje gång min nittonåriga dotter glömmer ett namn blir jag glad. Se, man kan vara ung och ändå glömma.
Kanske är det så att många recensenter är yngre och har svårt att ta till sig ångesten kring att bli gammal. Jag hade det när jag var trettio, fyrtio.
Den oroliga mannen är klart läsvärd.
Föregångslandet Sverige. Det var Fredrik Reinfeldts tema vid Moderaternas arbetsstämma i Västerås.
Hur har då Sverige blivit ett föregångsland? Jo, ofta genom beslut som Moderaterna (och deras föregångare) motsatt sig.
1904-1918: Nej till allmän rösträtt.
1916: Nej till allmän olycksförsäkring i arbetet.
1919: Nej till åtta timmars arbetsdag.
1919: Nej till kvinnlig rösträtt.
1921: Nej till avskaffandet av dödsstraff i Sverige.
1923: Nej till åtta timmars arbetsdag.
1923: Nej till avskaffandet av dödsstraff i Sverige.
1927: Nej till folkskolereform.
1931: Nej till sjukkassan.
1933: Nej till beredskapsarbete.
1934: Nej till a-kassa.
1935: Nej till höjda folkpensioner.
1938: Nej till två veckors semester.
Vi kan stanna där för att spara utrymme. Men moderaternas nejsägeri har fortsatt. Reformer och beslut till gagn för folkflertalet har man motsatt sig.
I ett föregångsland gäller det att ge Moderaterna sparken.
Jag var på apoteket och köpte handsprit. Det fanns bara små förpackningar kvar eftersom efterfrågan är så stor. Exemplet visar hur svårt det är att göra prognoser. Vem anade för ett år sedan att just handsprit skulle bli höstens bästsäljare?
Självklart ska jag vaccinera mig. Det ger inga garantier men minskar risken för att bli smittad. Analysen att läkemedelsindustrin bara vill tjäna pengar är lika förenklad som enfaldig.
SJ inför legitimationstvång för nästan alla resor. Det är ett sätt att komma till rätta med svartabörshandeln. En del har satt i system att köpa billiga biljetter och sälja dem dyrt. Genom att göra biljetterna personliga ska detta stoppas.
Jag är glad så länge jag får gå i motionsspåret (där även Charlotte Kalla tränar) utan att behöva lösa biljett eller visa leg. Så ska det vara i Föregångslandet Sverige.
Göran Greider är flitig som ett bi. Han medverkar ofta i radio och teve, skriver i olika tidningar (främst Dalademokraten) och hinner också med att skriva böcker. Hans diktsamling Katterna kommer in från mörkret ges ut på Bonniers förlag i mitten av månaden.
Hur orkar karln?
I dag är det kulturfest i Luleå med musik, dans, konst, teater, film mm. Ett imponerande program. Dessutom fri entré. Grattis!
Ha en fin septemberhelg med mycket svamp och lingon i korgarna!