Rapport från MS Midnatsol

Det styrande partiet inledde ett krig med falska argument. Men vad dominerar i debatten? Inte offren på slagfälten eller de civila som dödats. Istället handlar det om att det styrande partiets kandidat till vicepresidentposten har en ogift tonårsdotter som är gravid. Går det för sig?

LÖRDAGSGÄSTEN2008-09-06 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Det styrande partiet inledde ett krig med falska argument. Men vad dominerar i debatten? Inte offren på slagfälten eller de civila som dödats. Istället handlar det om att det styrande partiets kandidat till vicepresidentposten har en ogift tonårsdotter som är gravid. Går det för sig?
Ibland tycker jag att den svenska politiken är gråmelerad. Andra dagen i en allmänpolitisk debatt i riksdagen når ofta högt på ett tråkighetsindex. Men den ofta flashiga amerikanska politiken har sina mörka avsnitt, som nu detta att Sarah Palins dotter blivit en huvudperson. Det var bra att den demokratiska kandidaten Barack Obama så tydligt markerade sitt ogillande mot den typen av snaskjournalistik.

Däremot är det relevant att noga undersöka om Palin gjort sig skyldig till maktmissbruk under tiden som ledande politiker i Alaska.
En sak kan man vara säker på: medierna kommer att gräva fram varenda parkeringsbot och skolanmärkning om alla kandidater. Obama, McCain, Joe Biden och Sarah Palin kommer att få sina liv genomlysta. Det är priset för offentligheten. Men det är illa om man drar fram privatsaker om anhöriga.

Det är intressant att se hur partierna försöker neutralisera varandra.
 McCain är mer erfaren än Obama. Då väljer demokraterna den meriterade snart sextiosexårige senatorn Joe Biden som vicepresidentkandidat.
 Obama är betydligt yngre än McCain. Då väljer republikanerna en vicepresidentkandidat som är yngre än Obama (Sarah Palin är 44 år, Obama 47).
 Demokraterna profilerade sig som kvinnornas parti men det är republikanerna som satsar på en kvinna i Vita huset.
 Det är demokraterna som åberopar och citerar den republikanske presidenten medan republikanen McCain gör allt vad han kan för att distansera sig från katastrofen från Texas.
Analysen att supportrar till Hillary Clinton nu kommer att ge sitt stöd till guvernör Sarah Palin tror jag inte ett dugg på. Att väljare på vänsterflanken i amerikansk politik ska ta steget över till en hårdför högerpolitiker är otroligt. Palins trognaste vapendragare, den kristna högern, är ju Clintons fränaste kritiker.

Nyhetsprogrammet Aktuellt i SVT har firat femtio. Grattis. När veteranen Pia Brandelius besökte studion på högtidsdagen påpekade hon att det numera är fler inslag om brott än vad det var förr. Hon beklagar den utvecklingen.
Aktuellt är dock i ett stort sällskap. Dagens Eko undvek länge att rapportera från den kriminella världen; den typen av journalistik överlät man med högdragen min åt andra. Men allt som sägs och skrivs om brott får många lyssnare och läsare. Och numera är det ju viktigt att kunna visa på många träffar, alltså att många läst eller lyssnat.
Dessutom är ju konkurrensen skarpare numera, inte minst då från Internet. Risken är att det blir en likriktning av programmen. En uppgift för public service är att orka stå emot det kommersiella trycket.
Vi åkte en bit av Hurtigrutten (som heter Hurtigruten på norska), från Bergen till Trondheim. Fjordarna var det mäktigaste jag upplevt. Och på Midnatsol levde man gott. Ja, det var som på teve (det gick ju en fin serie där Midnatsol spelade huvudrollen). Trots spanande såg jag ingen amerikanska med glitterbågar.
Det var norska staten såg låg bakom skapandet av Hurtigrutten, inte någon riskkapitalist som såg fjordfärder som ett sätt att tjäna pengar. Det handlade om regionalpolitik, helt enkelt. Norra Norge skulle knytas närmare övriga landet. Alla som sett ett vykort från Norge inser att det finns problem med vägtransporter.
Vesteraalens Dampskibsselskab fick kontrakt på turen Trondheim-Vadsö. Premiärturen genomfördes i juni 1892. I hamnarna stod människor och hurrade och viftade med flaggor. En ny värld öppnade sig. Människor fick andra möjligheter att resa och det var lättare att transportera förnödenheter till och från kuststäder.

I dag går sträckningen från Bergen till Kirkenes uppe vid gränsen mot Ryssland. Det är tretton skepp i flottan varav elva går i kontinuerlig trafik längs kusten. Varje kväll avgår en Hurtigruttbåt från Bergen och strävar norrut. Då och då under färden möter man sydgående båtar, det blir det tutande och vinkande. Det är inte alltid regionalpolitiska satsningar slutar i en sådan succé.

Ha en fin septemberhelg.