Värme och kyla i Washington
President Barack Obama tar sig en svängom med sin och USA:s"first lady" Michelle Obama.
Foto: Manuel Balce Ceneta
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Jag gick in på You Tube och lyssnade på Martin Luther Kings tal i Washington 1963. Det slår ut allt.
Nu är det bara att hoppas att Obama blir en bra president. Efter de mörka Bushåren är USA och världen förtjänta av något bättre.
Det var kallt i Washington på installationsdagen. Gamle Bush (farsan) hade med sig en pälsmössa. Obamas svärmor var också påpälsad.
William Henry Harrison svors in för sin andra period den 4 mars 1841, som beskrivs som en kall och blöt dag. Presidenten talade i två timmar, det längsta installationstalet historien känner, och han var utan rock och hatt.
Harrison blev sjuk och man antog att han blivit kall under den långa installationsproceduren. Man försökte bota den sjuka med opium, ricinolja och ormar (!) men inget hjälpte. Presidenten blev allt sämre och förlorade till sist förståndet. Efter 30 dagar, 12 timmar och 32 minuter i ämbetet avled han. Det är den kortaste ämbetsperioden i presidenthistorien i USA.
Numera tror man inte på förkylningsteorin utan att det var virus som sänkte presidenten.
Kul att Charlotte Kalla från Tärendö fick Jerringpriset, folkets egen utmärkelse. Det är hon så väl värd.
Dessutom var jag imponerad av Carolina Klüfts tal till dopningsjägaren Arne Ljungqvist och av författaren Björn Ranelids eleganta presentation.
Varför inte ha en gala för det offentliga livet i stort? Då skulle det kunna se ut så här.
Årets nykomling:. Tveklöst Barack Obama. Frågan är om det går att få honom till Globen. Att Obama blev president är nästan lika sensationellt som om Haparanda FF skulle vinna Svenska Cupen i fotboll.
Årets lag: Utan tvekan FRA-lagen. Det var envetna bloggare som uppmärksammade mera trögrörliga medier på lagens konsekvenser och det blev ett uppror som skakade regeringen.
Årets spurt: Sven-Otto Littorins (M) snabba reträtt från riksdagens talarstol.
Årets vändning: När Folkpartiledaren nu vill satsa på försvaret, samtidigt som den regering han sitter i har skurit ned anslagen. Gardera med etta. Grundtips tvåa.
Årets självmål: Då Mona Sahlin uteslöt Vänsterpartiet från samverkan efter valet 2010. Det hela ledde till att V avancerade i tabellen.
Årets petning: Broder Lennart Sacrédeus, EU-kritisk kristdemokrat, fick inte ens vara med på valsedeln, förmodligen av rädsla för att han skulle bli inkryssad. Det gäller att hålla väljarna på mattan.
Årets nedläggning: Då brottaren Ara Abrahamian lade bronsmedaljen på mattan och tågade ut i protest mot OS-domarna. Det är möjligt att den skandalomsusade brottningen lyfts ut från OS men man kan väl ha VM på Sicilien.
Robin Bryntesson och Emil Jönsson körde fint i Kanada. Seger i stafetten. Men jag retar mig på att expertkommentatorn Anders Blomquist säger att Bryntesson lider av sockersjuka. Det heter diabetes. Sockersjuka "är ett förvillande och olyckligt uttryck, då sjukdomen inte har något med sockerintag att göra", skriver Wikipedia. Helt rätt.
Ha en fin helg. Jag är åter om fjorton dagar.
Födelsedagar i veckan:
Lördag: Född 1882 - Sigfrid Siwertz, svensk författare, ledamot av Svenska Akademien.
Söndag: 1882 - Virginia Woolf, brittisk författare.
Måndag: 1965 - Thomas Östros, svensk socialdemokratisk politiker, statsråd 1996-2006.
Tisdag: 1959 - Göran Hägglund, socialminister, partiledare för kristdemokraterna sedan 2004.
Onsdag: 1955 - Nicolas Sarkozy, fransk politiker, president sedan 2007.
Torsdag: 1954 - Oprah Winfrey, amerikansk TV-programledare och skådespelare.
Fredag: 1944 - Jógvan vid Keldu, färöisk inrikesminister.