Labor trolig vinnare i valet i Australien
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
"Howard needs miracle", skrev The Daily Telegraph samtidigt som beskedet om parlamentsvalet offentliggjordes. Enligt The Australian och annan morgonpress i landet så leder Labor med 45-48 procent i väljarstöd mot 39-40 procent för John Howards konservativa tvåpartikoalition.
Hela 60 procent tycker att Labor-ledaren Kevin Rudd, Sverigevän och f d aussie-ambassadör i Stockholm, sköter sig bra mot bara 47 procent för Howard.
Utsikterna är således inte goda och tenderar snarare att bli ännu lite sämre för John Howard. Det pågår ett allt öppnare internt krig inom Howards sönderfallande regering där särskilt finansminister Peter Costello skjuter hårt mot Howard och menar att han borde ha avgått för flera år sedan till förmån för honom själv.
Fortsatt starka opnionssiffrorna för Labor och Kevin Rudd personligen visar dessutom att försöken till karaktärsmord på laborledaren i vissa aussie-media och bland Howards kampanjmakare inte ser ut att vara särskilt framgångsrika.
Men det hindrar inte att slutveckorna i valkampanjen kan bli tämligen smutsiga - särskilt som tvåpartiregeringen kämpar i motvind. Därför kommer sannolikt en allt nervösare omgivning runt den konservativa premiärministern att göra vad de kan för att genom diverse trix om möjligt försöka stoppa Labors förväntade framgångar i väljarkåren.
En australisk politiker från de gröna raljerade över en sådan smutskastningsstory om Kevin Rudd. Han konstaterande att det är långt värre med en fullständigt nykter australisk premiärminister som John Howard som fört in Australien i Irakkriget i sällskap med amerikanarna än en berusad oppositionsledare som gått på lokal i mindre lämplig miljö.
Det är en kommentar som fått många aussieväljare att dra på munnen och mena att det Rudd gjorde vid ett tillfälle när han var på lyset år 2003 i New York var lättare att förstå än vad den nyktre Howard gjorde när han drog in Australien i Bushs allt mera misslyckade krigsäventyr i Irak.
Inte ens försöket från Howard att misskreditera Labor för deras arbetsmarknadspolitik - partiet påstås sitta i knät på facket- och för Rudds stöd till kollektivavtalet vinner några anhängare.
"Himlen faller inte ner" (skrev The Australian 30 augusti) bara för att nuvarande kollektivavtalsreglering av alla löner i Australien blir ännu större. Inte leder det till att "jobb förstörs" (Howards argument) bara för att ännu lite fler löntagare i Australien får sina löner och anställningsvillkor reglerade via kollektivavtal.
Mycket, för att inte säga allt mer, talar i nuläget för att det blir ett maktskifte i Australien 24 november. Efter en smutsig valrörelse ser det för dagen ut som att John Howards konservativa styre nu har nått vägs ände.