Som man bäddar får man ligga
Privatiseringsministern Mats Odell, kd, agerar inte på egen hand. Det allvarliga är att hans politik har uppbackning av hela den borgerliga alliansen. Fotograf:
Foto:
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Under gårdagen drabbades Odells departement av ett nytt blytungt avhopp. Hans Ragnhäll - nyckelperson i regeringens försäljning av statliga bolag - har sagt upp sig, avslöjade affärstidningen Dagens Industri.
Det är det sjätte avhoppet från utförsäljningsenheten på bara nio månader. Enhetschefen Malin Björkmo sade upp sig i mars förra året eftersom hon ansåg att resurserna var för begränsade. Senare fick Odells försäljningsrådgivare Karin Forseke och statssekreteraren med ansvar för försäljningen Urban Funerud avgå. Under hösten lämnade även två analytiker enheten.
Det tyder på att arbetsklimatet hos Odell inte är det bästa. Den höga personalomsättningen på den lilla enheten är allt annat än normal.
Men det måste sägas att turbulensen runt privatiseringspolitiken inte bara är en personfråga. Man kan ogilla Odells stöddiga och självgoda framtoning, men hans politik har faktiskt uppbackning från samtliga partier i den borgerliga alliansen.
Det är den borgerliga alliansen och riksdagsmajoriteten som, utan djupare eftertanke och analys, har givit Odell uppdraget att i rask takt sälja ut statliga företag för den kollosala summan av 200 miljarder kronor under mandatperioden. 178 borgerliga riksdagsledamöter - däribland herr Tornberg från Björkskatan och herr Hammarberg från Mjölkudden - har tryckt på knappen och givit grönt ljus till Odell.
Det är också detta hafsverk till politiskt beslut som har bäddat för Odells alla misstag och klavertramp.
Ingen annan ägare skulle presentera offentliga tidsplaner eller tänkta priser på det man vill sälja. Sådant ger bara alla presumtiva köpare ett överläge. De vet ju att de borgerliga är beredda att sälja aktierna i Telia Sonera, OMX, Vin & Sprit, SBAB, Vasakronan och Nordea till i princip vilket pris som helst innan 2010. Det är inte heller någon kvalificerad gissning att SJ, Posten och Svenska Spel snart dyker upp på den borgerliga privatiseringslistan.
Ideologin - att privatisera för privatiserandets egen skull - har helt enkelt blivit viktigare än att göra bästa möjliga affär för skattebetalarna. Därför är det förståeligt att regeringstjänstemän, experter och analytiker med ansvarskänsla nu lämnar skutan.
"Jag tror att till och med Margaret Thatcher hånskrattar åt Sverige", skrev förre näringsministern Leif Pagrotsky, s, i en krönika i Göteborgs-Posten 30 oktober 2007. Det ligger mycket i det. Regeringens privatiseringspolitik imponerar inte på omvärlden.
Men ansvaret för misslyckandet är inte bara Odells. Regeringschefen Reinfeldt, liksom hela den borgerliga alliansen, har givit sin välsignelse till Odells politik. Det är inte bara Odell som ska skämmas och bära hundhuvudet.