Teori och praktik måste gå hand i hand

"Vi behöver en skola som respekterar alla sorters kunskap. En byggjobbare som arbetat i 25 år har lika stor kunskap som professorn i träteknik", säger Jan-Ivar Johansson, gymnasielärare och ordförande i Sunderby s-förening.FOTO: KURT ENGSTRÖM Fotograf: Kurt Engström

"Vi behöver en skola som respekterar alla sorters kunskap. En byggjobbare som arbetat i 25 år har lika stor kunskap som professorn i träteknik", säger Jan-Ivar Johansson, gymnasielärare och ordförande i Sunderby s-förening.FOTO: KURT ENGSTRÖM Fotograf: Kurt Engström

Foto: Fotograf saknas!

Övriga2007-11-23 00:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Under hösten har det socialdemokratiska partiet engagerat s-föreningar, medlemmar och sympatisörer i ett brett rådslag om skolpolitiken.

En av dem som har deltagit i rådslaget är Jan-Ivar Johansson, ordförande i Sunderby s-förening och lärare vid gymnasiebyns medieprogram. S-föreningen har formulerat ett fem sidor långt yttrande om skolpolitiken.

Bland annat reagerar föreningen mot dagens ofta ytliga och slagordsmässiga debatt om skolan. Det handlar om ordning och reda, betyg och kunskapskrav.

"Men vi måste förklara för människor hur kunskap blir till och vilka sorters kunskap som är viktiga att ha", säger Johansson.



Jan-Ivar Johansson betonar att socialdemokraterna måste stå för en skola som inte bara förmedlar kunskap som ger en yrkesidentitet, utan också bildning som ger en kulturell identitet och folkbildning som ger en medborgaridentitet.

"Socialdemokraterna har en tradition inom skolpolitiken - förknippad med namn som Artur Engberg, Tage Erlander, Olof Palme och Bengt Göransson - som stod för kunnighet och för folkbildnings- och bildningssträvanden", säger han.



Han betonar att dessa klassiska arbetarrörelseideer dessutom är moderna och framtidsinriktade.

Det nya kunskapssamhället kräver inte bara rena yrkeskunskaper, utan också individer som har lärt sig att ta ansvar, och förstått vikten av delaktighet, demokrati och inflytande.

"Under förra seklet var skolans uppgift att disciplinera arbetskraften. Men det nya kunskapssamhället kräver kompetenta människor som tar ansvar och känner delaktighet. Att kunna reflektera, kreera, systematisera, gestalta, dra slutsatser och slutligen agera är viktiga egenskaper i det nya samhället", säger han.

Han konstaterar att även industrin resonerar i samma banor.

"Näringslivet behöver inte folk som kan logaritmtabeller. Närlingslivet behöver folk som kan använda logaritmtabeller för att göra en ny säljbar mobiltelefon", säger han.



Johansson och hans s-förening betonar därför samspelet mellan teori och praktik.

"Vi behöver ett samhälle som inte bara värderar kunskap utan också kompetens. Man kan vara professor i retorik, men man är ändå inte lika duktig på själva hantverket som en politiker som Göran Persson. Man kan vara professor i nationalekonomi, men utan att vara lika bra finansminister som Gunnar Sträng", säger han.

Johansson understryker att han vill ha akademisk kunskap och spets, men att det alltid behövs ett samspel med den praktiska nivån.

"Vi behöver en skola som respekterar alla sorters kunskap. En byggjobbare som arbetat i 25 år har lika stor kunskap som professorn i träteknik", säger han.

I yrkesrollen som gymnasielärare försöker Jan-Ivar Johansson leva som han lär. Ett exempel är medieprogrammets samarbete med NSD. Varje vecka producerar en grupp medieelever två sidor i NSD - "Tidender".

"Vi skulle kunna stänga in eleverna i en lärosal och låta dem läsa en bok om journalistik. Men arbetet med Tidender gör att de får komma ut i verkligheten. Sedan återvänder de till skolan där vi får chansen att reflektera och analysera", säger han.

Samarbetet innebär även fördelar för NSD. Tidningen får en ungdomligare prägel och möjligheten att knyta kontakter med unga människor som är intresserade av journalistik.



Vid socialdemokraternas förtroenderåd 9-10 november var skolpolitiken ett huvudnummer. Bland annat passade partiet på att sätta ned foten i frågan om betyg och nationella prov. Socialdemokraterna vill ha "betyg tidigare än i dag" och "nationella prov vart tredje år".

I förtroenderådets beslut ligger mycket av fokus på att skolan ska förmedla kunskaper som ger en yrkesidentitet.

Men det är att ha en alltför snäv syn på skolan, vilket Jan-Ivar Johansson och Sunderby s-förening visar i sitt yttrande.

Det finns inga skäl att glömma gamla honnörsord som folkbildning och bildning i skoldebatten.