Allvarligt läge för S

Politik2012-01-21 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

I tisdags samlades S-medlemmar i Göteborg för att höra Anne-Marie Lindgren och Annelie Hulthén tala om skillnaderna mellan det rödgröna Göteborg och det högerstyrda Stockholm

I onsdags bestämde sig Piteå S-förening att dra igång en studiecirkel om det nya socialdemokratiska partiprogrammet.

I torsdags tog S, V och MP ett gemensamt initiativ i riksdagens miljö- och jordbruksutskott mot EU:s fiskeavtal med Marocko.

Socialdemokratin är inte bara turerna runt Håkan Juholt.

I Luleå, Ludvika och Lund sliter S-folket i kommunala nämnder och styrelser. I riksdagen skrivs nya motioner och vassa interpellationer.

Det läggs förslag för att stoppa utförsäkringarna och minska arbetslösheten. Men tyvärr drunknar all sakpolitik och alla goda idéer i Juholt-debatten.

Delvis beror det på personfixerade massmedier som vädrar blod. Delvis beror det på krafter i det egna partiet som vill ha en annan ledning. Delvis beror på Juholt själv. Alla uttalanden har inte varit bra.

Men läget är under alla förhållanden djupt allvarligt. Förtroende- och opinionsmätningarna talar ett tydligt språk.

Trösten i bedrövelsen är att det är två år och åtta månader till nästa val. Det finns tid att vända trenden.

Men då gäller det alla socialdemokrater i ledande positioner tar sitt ansvar för att sätta fokus på rätt frågor. Det handlar inte bara om Juholts ansvar.

IF Metalls ordförande Stefan Löfven uttryckte det på följande kloka sätt i tidningen Dagens Arbete häromdagen:

"Vi har för många som inte visar riktigt ledarskap. Ledarskap omfattar inte bara partiledningen och verkställande utskottet. Ledarskap gäller fler än så", sa Löfven.

På partikongressen i april 2013 finns ju dessutom chansen för alla som så önskar att föreslå en annan partiledare. Det är fullt möjligt för S-distrikten i Örebro, Södermanland, Västmanland och andra kritiker att driva en annan kandidat.

Men tro inte för ett ögonblick att socialdemokratins framtid är en simpel personfråga. Landets 168 borgerliga ledarsidor kommer aldrig att hylla en S-ledare.

Även en annan partiledare än Juholt kommer att granskas hårt och utsättas för smutskastning från politiska motståndare.

Minns hur det var för Göran Persson (Nivea), Olof Palme (Beckomberga) och Mona Sahlin (Toblerone).

Men man får i alla fall hoppas att den partiledare - oavsett om det blir Juholt eller någon annan - som väljs på kongressen 2013 får ordentlig uppslutning från de egna.

I längden blir det ohållbart att föra ett tvåfrontskrig internt och externt.