Det socialdemokratiska partiet har en del att lära av partimedlemmarna i Älvsbyn. De sköter sina tronskiften snyggt och prydligt.
Senast 31 december i år kommer Bill Nilsson, som varit kommunalråd sedan 1 januari 2007, att lämna sin post. Efterträdaren är redan klar.
Det blir Helena Öhlund som tar hand om ordförandeklubban i kommunstyrelsen. Partiet bestämde successionsordningen redan före valet 2010, utan bråk och mörka tidningsrubriker.
Det bäddar för kontinuitet, stabilitet och långsiktighet i kommunstyret. Öhlund har kunnat förbereda sig för sitt nya uppdrag i lugn och ro.
Men Bill Nilsson har ännu inte trappat ned. När jag träffar honom i kommunhuset i Älvsbyn talar han entusiastiskt om allt som sker i det lokala näringslivet.
"Både Polarbröd och Älvsbyhus siktar framåt och investerar", konstaterar han.
Men Älvsbyn rymmer mer än framgångssagorna och de starka varumärkena Polarbröd och Älvsbyhus. Det finns en stark lokal tradition av egenföretagande och entreprenörskap.
"Ett annat exempel är Bröderna Öhmans i Tvärån. Företaget gör just nu stora avtäckningsjobb vid gruvverksamheten i Pajala", berättar Bill Nilsson.
Arctic Falls är ett annat företag som det går bra för. Företaget erbjuder vintertester för tillverkare av fordonskomponenter och däck.
"Det betyder att antalet gästnätter ökar i kommunen. Testarna ska ju också äta och bo någonstans", säger Bill Nilsson.
Arctic Falls har hyllats av det brittiska magasinet Automotive Testing Technology International och blev årets företag i Älvsbyn år 2010.
Det görs även stora ansträngningar för att utveckla turist- och upplevelsenäringen. Ett nytt resecentrum ska byggas vid järnvägsstationen.
Huvudattraktionen är Storforsen, norra Europas största obundna vattenfall, som har ungefär 150 000 besökare varje år.
"Vi har genomfört ett EU-projekt för att göra Storforsen tillgänglig även för funktionshindrade. Det har byggts spångar, broar och grillplatser så att fler kan ta sig in till området", berättar Nilsson.
Hotell Storforsen, som ägs och drivs av hotellkungen Hilding Holmqvist, gör vad det kan för att skapa fler aktiviteter.
"Musikarrangemanget Diggillo kommer tillbaka till Storforsen även denna sommar. Dessutom planeras en annan stor aktivitet i början av sommaren som än så länge är hemlig", berättar kommunalrådet.
En annan framtidsfråga är testverksamheten i Vidsel. Försvarets Materielverk (FMV)/Vidsel Test Range (RFN) bedriver en omfattande verksamhet.
"Det skapar 150-160 arbetstillfällen varje år i Vidsel", säger Bill Nilsson.
Bill Nilsson sticker också ut hakan och beskriver Älvsbyn som ett norrbottniskt Hollywood.
"Det är inte bara Jägarna som spelats in i Älvsbyn", berättar Bill Nilsson.
Delar av "Grabben i graven bredvid" och "Hotet" gjordes i Älvsbyn. Samma sak gäller "En enkel till Antibes" och "Isdraken".
Nu spelar regissören Lasse Hallström in filmen "Hypnotisören" med Lena Olin och Mikael Persbrandt i i Älvsbyn.
"Vi har bra kontakter med producenter och manusförfattare och en jättebra samarbetspartner i form av Filmpool Nord", säger Bill Nilsson.
Filmproduktionerna skapar fina jobb åt hotell, restauranger och annan lokal näringsverksamhet
"Enbart Isdraken gav 2000 gästnätter", konstaterar Nilsson.
Men det mest spännande som sker i Älvsbyn kanske ändå är det som händer i trakterna runt Laver. Gruvbolaget Boliden provborrar efter koppar och rapporterna är optimistiska.
"Det är inte en fråga om vi kommer att bli gruvkommun utan när", säger Bill Nilsson.
Koppar är en bristvara i världen och priserna stiger hela tiden. Det gör att fyndigheterna i Laver kan bli rena guldgruvan, bokstavligt talat.
Nu jobbar kommunledningen för att infrastruktur och annat ska vara i toppskick. Hösten 2011 invigdes en ny godsterminal.
"Vi har utvecklat godsterminalen tillsammans med Polarbröd, Älvsbyhus, BDX, Länsstyrelsen, Trafikverket och EU-pengar. Men den kan naturligtvis bli till nytta även för en koppargruva", säger Nilsson.
Laver har för övrigt redan en historia som gruvsamhälle. Mellan 1936 och 1946 sjöd det av liv i Laver.
Mitt i skogen byggdes "Sveriges modernaste samhälle", som det kallades.
Arbetarbostäderna försågs med dåtidens alla moderniteter (elektricitet, elektriska spisar, fjärrvärme, kylskåp m m).
Det fanns gemensamma tvättstugor, centrifuger och elekriska manglar,
Det var rena lyxen mätt med 1940-talets mått. 1946 tog emellertid gruvepoken slut. De fina bostäderna monterades ned och flyttades.
Men nu har Bill Nilsson och övriga i kommunledningen goda förhoppningar om en ny gruvepok.
Bill Nilssons himmel rymmer dock inte bara sol utan också en del moln. Den skakiga världsekonomin och finansiella oron i Europa märks även i kommunkassan i Älvsbyn.
"Nu satsar regeringen 5,4 miljarder kronor på sänkt restaurangmoms. Det hade varit bättre att satsa de pengarna på den kommunala servicen i stället", säger Nilsson.
Det ligger mycket i det. 5,4 miljarder kronor hade gjort skillnad för vård, skolor och omsorg i vårt avlånga land.
Pengarna motsvarar i runda slängar 10 800 arbetstillfällen och hade betytt mycket för Älvsbyn och andra små kommuner.
De hade varit ett nyttigt bidrag för att höja kvaliteten i skolor, vård och omsorg.