Antalet arbetade timmar måste öka

Erika Ullberg (S) är oppositionslandstingsråd i Stockholms län. Hon skriver regelbundet i NSD.

Erika Ullberg (S) är oppositionslandstingsråd i Stockholms län. Hon skriver regelbundet i NSD.

Foto: Fotograf saknas!

Politik2017-12-07 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Sjuttio är det nya femtio sa någon till mig i helgen. Härligt! Vi lever i genomsnitt längre och med chans till friskare ålderdom.

Det är naturligt att vi i takt med stigande genomsnittsålder också behöver jobba lite längre. Den relativa pensionärstiden blir annars längre och den inbetalade pensionen räcker helt enkelt inte. Framför allt inte om vi vill ha ekonomiskt självbestämmande och en god materiell standard.

Men höjd pensionsålder är ändå ett tämligen impopulärt förslag. Det är bara att gå till sig själv, drömmer jag om mer fritid eller mer arbetstid? De flesta svarar det förstnämnda. Det känns också svårt att prata om högre pensionsålder samtidigt som så många inte orkar och kan jobba till dagens faktiska pensionsålder.

Diskussionen behöver därför breddas till att också handla om tidigare inträde på arbetsmarknaden, färre antal sjukdagar och mer heltidsarbete. Kvinnor är sjukskrivna i högre utsträckning än män, arbetar mer deltid och tar större ansvar för hem och familj.

Nu behövs åtgärder för att kvinnor ska orka, kunna och vilja jobba längre. SKL:s senaste ekonomirapport visar att välfärdens finansiering försämras framöver. Behoven av välfärdstjänster växer snabbare än skatteintäkterna. Det är inte hållbart - antalet arbetade timmar i ekonomin måste öka. Tiden som vi är etablerade på arbetsmarknaden behöver helt enkelt förlängas.

För attuppnå det krävs åtgärder för ett friskare och mer jämställt arbetsliv! Fortfarande år 2017 tar kvinnor i heterosexuella förhållanden generellt sett störst ansvar för hem, familj och relationer.

En fjärdedel av alla kvinnor arbetar deltid, mot åtta procent av männen, vilket tveklöst försämrar deras pension. Det genomsnittliga antalet sjukdagar per år är ofta dubbelt så högt för kvinnor som för män.

Flest sjukdagar finns ofta i kvinnodominerade yrkesgrupper som bygger den välfärd som vi alla litar på ska fungera när vi en dag blir sjuka eller föder barn.

Nu krävs därför ett målinriktat och strukturerat arbete för att förbättra den fysiska och psykiska arbetsmiljön. Och i detta bör offentliga arbetsgivare visa vägen. Heltid ska vara en rättighet. Arbetstidsmodeller för längre återhämtning och kostnadseffektiv arbetstidsförkortning utarbetas. Föräldraledigheten bli mer jämställd. Och en sjätte semestervecka utredas skyndsamt.

Med mer tid för återhämtning skapas ork för ett längre och friskare arbetsliv.

Vi behöverförlänga tiden vi är etablerade på arbetsmarknaden. En hörnsten i det arbetet är åtgärder för ett längre, friskare och mer jämställt arbetsliv.

Så kan vi trygga välfärdens finansiering också för kommande generationer.