Arbetslivet förändras

Politik2012-11-14 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

När jag var liten och fick se vad folk gjorde på mammas jobb såg jag diktafoner, Facitskrivmaskiner och många som var riktigt duktiga på att skriva snabbt och rätt på maskin.

Jag tyckte att sekreterarna var mycket duktigare än läkarna. Många av de jobben är försvunna nu och de som finns kvar har fått helt nya arbetsuppgifter.

Skrivmaskinerna är utkastade och den gamla Tippex-flaskan har torkat för länge sedan.

I dag skriver allt fler själva på dator. Det är i grunden en bra utveckling på individplanet. Samma process av ständiga jobbförändringar sker även på företags- och samhällsnivå. Det är jobbigt när det händer, men nödvändigt och bra på lång sikt.

I måndags meddelade SAS att man måste slimma organisationen. Uppemot 1 000 personer varslas. Samma sak händer på Ericsson, Husqvarna, Trelleborg, Atlas Copco med flera.

Det som händer kan kallas kris eller begynnande lågkonjunktur och så är det kanske, men än mer är det strukturomvandling. På samma sätt som tekoindustrin och varvsindustrin försvann kommer också dagens branscher att försvinna eller förändras. Och andra växer fram.

I Sverige har funnits en hyfsat osentimental föreställning om strukturomvandling och facket har stöttat den. Så är det än idag och det har varit bra för vår ekonomi, våra jobb och moderniseringen av Sverige. Men jobbigt!

Men det gäller att strukturomvandla rätt. En del jobb kanske inte ska försvinna. Det kan bara vara en tillfällig dipp som kommer att vända. Det tror till exempel Obama om biljobben i USA.

Men hur tar vi tillfället i akt och ger förutsättningar för att morgondagens jobb blir bättre vad det gäller arbetsmiljö, ekonomi, miljö och socialt?

Om SAS-jobben försvinner för att flygbolag som Ryanair konkurrerar ut dem har vi möjligen fått en förändring, men inte en hållbar sådan. Då har den drivits fram av usla anställnings- och arbetsvillkor och kompromissande vad det gäller bland annat flygsäkerheten. Det gynnar ingen mer än multimiljonären som äger skiten.

När vi nu står inför ännu en stor förändring av arbetsmarknaden måste vi veta hur vi vill att morgondagens jobb ska se ut.

Efter att ha följt USA:s presidentval är det lätt att konstatera att idén om jobb där inte handlar om "hållbara" jobb. Ökad oljeutvinning, protektionism och subventionering av gårdagens jobb var politiken från båda sidor där. Vi måste tänka bättre än så. Det har vi klarat förut. Det kan vi göra igen.