Årets händelser

Politik2008-12-27 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Vad var det viktigaste som hände under 2008? Ja, det beror förstås på vem som svarar. Här en högst personlig lista.

1. Valet av Barack Obama.
Efter de tunga Bushåren behöver USA en omstart. Detta att en svart man, som levt några år i ett muslimskt land, valdes till president är i sig så hoppingivande. Nu får den nye presidenten tillträda i ett krisläge och kommer att mötas av en del besvikelse. Men ändå: Obama har tänt ett hopp hos många miljoner runt om i världen.

2. Finanskraschen.
Det började som en skakning på bolånemarknaden i USA, banker föll och banker förstatligades. Snart slog krisen igenom i hela ekonomin. Många talar om den djupaste depressionen sedan 1930-talet. Under de närmaste åren väntas låg tillväxt och hög arbetslöshet. Den svenska regeringen har valt det defensiva linjen.

3. Operationen.
Ingen stor händelse i det stora perspektivet men när jag fick en tumör var det centrum i tillvaron för mig. Livet var inte längre så självklart. Nu visade det sig att tumören inte hunnit så långt och faran är över.

4. Det rödgröna samarbetet.
De tre oppositionspartierna kom överens om att sikta på en koalitionsregering efter valet 2010. Det bryter med den gamla taktiken att säga "vi får se hur det blir efter valet". Visst strulade man en del på vägen men till sist blev det en överenskommelse. Beskedet är glädjande och ökar chanserna för ett regimskifte om knappt två år.

5. Putin kvar.
Dmitrij Anatoljevitj Medvedev valdes till ny president i Ryssland. Det var inte alls förvånande eftersom Vladimir Putin och maktetablissemanget stödde hans kandidatur. Ny premiärminister blev just Putin som alltså finns kvar i maktens korridorer. Han har starka ambitioner för sitt land. Det stenhårda ryska svaret till Georgien under OS-kriget i augusti bar Putins signum och ledde till försämrade relationer med omvärlden.

6. Krisen i Zimbabwe.
Robert Mugabe var en gång en hyllad frihetsledare. I dag är han en avskydd diktator som leder ett land i djup kris. Medan kolerasmittade flyktingar vällde in i Sydafrika förklarade presidenten att sjukdomen var besegrad. Röster höjs nu för att grannländerna ska agera gemensamt för att få bort folkförtryckaren.
2009 kan förhoppningsvis bli slutår för Mugaberegimen.

7. Nätupproret.
Det var i första hand bloggare som riktade uppmärksamhet mot FRA-lagen och pekade på konsekvenserna för den personliga integriteten. En mäktig opinion skapades. I riksdagen kröp alla borgerliga kritiker utom en till korset och stödde regeringen. Det är troligt att vi i framtiden kommer att få se många liknande aktioner från bloggare och andra aktörer på nätet. Och förmodligen kommer de etablerade rörelserna att sträva efter att bli bättre på att hantera blogg och annat nytt. Det räcker inte längre med torgmöten.

8. Karadzic gripen
Den tidigare bosnienserbiske ledaren Radovan Karadzic greps av serbisk säkerhetspolis och fördes till krigsförbrytardomstolen ICTY. Gripandet skedde dagen innan EU:s utrikesministrar träffades. Serbiens ledande politiker jobbar hårt för EU-medlemskap och att den sedan länge efterspanade expresidenten greps kan underlätta närmandet till unionen. Men nu väntar världen på att även den forne överbefälhavaren Ratko Mladic ska gripas och föras till Haag.

9. Irlands nej.
Oavsett vad man tycker om Lissabonfördraget så var det en stor händelse när irländarna röstade nej till fördraget. Det ledde till att tidtabellerna för genomförandet fick justeras. Förmodligen kommer irländarna att rösta en gång till under 2009 och det återstår att se om det resultatet leder till tillfredsställelse i Bryssel.

10. Kallas seger.
Det var helt enormt när Charlotte Kalla från Tärendö klev förbi Virpi Kuitunen i backen och säkrade segern i Tour de Ski 2007-2008.
Hoppas ni får en fin nyårsafton och ett gott nytt år!