Kommunalarbetareförbundet har tagit fram en intressant rapport med rubriken "Åtstramningens pris".
Rapporten visar att de resurser som läggs på äldreomsorgen har minskat kraftigt sedan 1988, trots att antalet äldre blivit fler.
Mellan 2001 och 2012 försvann drygt 30 000 äldreboendeplatser. Istället ökar anhörigomsorgen drastiskt. Cirka 100 000 personer har gått ner i arbetstid eller helt slutat arbeta för att vårda en anhörig.
"Den alltmer slimmade äldreomsorgen skjuter över ansvaret och kostnaden på den äldre, på deras barn och på personalen", säger Annelie Nordström, Kommunals ordförande.
Hon konstaterar att utvecklingen går stick i stäv med arbetslinjen och understryker att anhörigomsorgen inte är gratis för samhällsekonomin.
"Den leder till sämre vård och omsorg för våra äldre, minskad arbetstid och fritid för anhöriga och i det längre perspektivet en försämrad pension. Därtill förlorar samhället i uteblivna skatteintäkter. Det rimmar mycket illa med arbetslinjen", säger Nordström.
Det är hög tid att ansvariga politiker i regering, riksdag och Sveriges kommuner och landsting får upp ögonen för utvecklingen.
Arbetslinjen handlar inte bara om jobbskatteavdrag och att sänka skatter. En modern arbetslinje handlar mer om att se till att den offentliga servicen fungerar.
Om människor ska kunna delta i arbetslivet så måste de kunna lita på att exempelvis barn- och äldreomsorgen fungerar.
Arbetare, tjänstemän, akademiker och småföretagare ska inte behöva gå omkring och oroa sig för att omsorgen om sina barn eller åldrade föräldrar brister när de är på jobbet.