Jan Björklund föreslog i veckan som gick att vi bör sänka ungdomslönerna för att fler unga ska få jobb. Det är bra att han vill göra något åt den höga ungdomsarbetslösheten. Men en sänkning av lönerna för unga är fel väg att gå. Det finns flera starka skäl som talar mot Jan Björklunds idé.
Fakta om unga arbetslösa visar att de i huvudsak består av tre grupper: studerande som söker extra- eller sommarjobb, unga som är mellan två jobb och slutligen de som inte klarat skolan och därför befinner sig mycket långt ifrån att få sitt första jobb.
Den grupp som står längst från arbetsmarknaden är naturligtvis de som inte har fullständiga betyg från gymnasieskolan. Det är ytterst tveksamt om de hjälps av sänkta ungdomslöner.
Riksrevisionen visade nyligen att sänkta arbetsgivaravgifter inte var effektivt för att ge unga fler jobb. Sänkta ungdomslöner är en liknande åtgärd.
Den bistra verkligheten är att den som inte klarat gymnasieskolan har mycket svårt att få ett arbete överhuvudtaget. Det är tufft att klara sig på arbetsmarknaden idag utan en gymnasieexamen. Dessutom innebär det ofta stora problem för den som börjar sitt yrkesliv med en period av arbetslöshet.
TCO har därför föreslagit en utbildningsgaranti om innebär att alla under 25 får möjligheten att komplettera sin bristande utbildning - men inte villkorslöst. Vi menar att alla har ett ansvar att ta ett samhällserbjudande om utbildning och att det skall villkoras till ett ekonomiskt stöd som man då får.
Björklunds förslag skulle också innebära att en ung nyutexaminerad akademiker från högskolan ska ha sänkt lön, vilket är orimligt.
Med Björklunds förslag får du lägre lön, om du är snabb med att avsluta dina studier. TCO föreslår i stället fler praktikplatser och bättre arbetslivsanknytning i högskoleutbildningen. Det skulle dessutom gynna många små och medelstora företag i Sverige.
På den svenska arbetsmarknaden har parterna sedan länge skött lönebildningen. Det har gagnat Sverige och det har fungerat väl utan statlig inblandning.
Jan Björklund borde tänka om och möjliggöra en utbildningsgaranti för unga utan gymnasiekompetens. Och offensivt satsa på Akademikerpraktik för alla unga som investerat i en högre utbildning. Förslaget om sänkta ungdomslöner är bara en trist återvändsgränd.
Dessutom rimmar Björklunds förslag illa med regeringens förda politik för arbetslinjen. Om människor arbetar mer genom att det lönar sig bättre att arbeta - gäller det inte om man är under 26?