Bildt äventyrar Sveriges rykte

Politik2010-09-03 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Den 1 augusti i år var en historisk dag. Då trädde FN:s konvention om klustervapen i kraft. Den förbjuder användning, produktion, handel och lagring av klusterbomber - dessa helvetespartiklar som med sin utformning och urskillningslösa spridning är några av världens farligaste vapen.
De sprids ofta från luften och förlöser mängder av mindre småbomber och skadar allt i sin väg. Det vet alla de vars kroppsdelar har sprängts bort av en klusterbomb eller som har sett sina älskade slitas sönder av bombernas kraft. Och det rör sig främst om civila: cirka 95 procent av alla offer är civila och många är barn.

Hittills har drygt 100 länder skrivit under konventionen. Bland dem finns Sverige. Det är bra. Men för att konventionen skulle bli juridiskt bindande krävdes att 30 länder även ratificerade konventionen. Det har Sverige inte gjort. Och det är inte alls bra.
Men i och med att Burkina Faso och Moldavien ratificerade konventionen i början av året hade sammanlagt 30 länder gjort det. Därmed kunde konventionen träda i kraft i augusti. Andra länder som ratificerat är Norge och Spanien.

Att Sverige inte finns med bland de ratificerande länderna är en skandal. Regeringen Reinfeldt har visat ett märkbart ointresse för saken. Under det svenska EU-ordförandeskapet 2009 avstod man aktivt från att driva på en gemensam EU-hållning.
Utrikesminister Carl Bildt har heller inte visat något större engagemang. Och han lämnar inget svar om när en ratificering kommer att ske.

I våras skrev ärkebiskop Anders Wejrud till Carl Bildt angående ratificeringen av konventionen. Jag delar hans slutsats:
"Sveriges rykte och ställning som en fredlig nation som följer det internationella samfundets spelregler och som verkar för fred och rättvisa ifrågasätts om vi inte är med och följer upp när viktiga framsteg har nåtts."
Ju längre tiden går desto tydligare blir det att Moderaterna håller i taktpinnen i den borgerliga regeringen. Deras bristande engagemang för denna fråga är mycket tragiskt.

Socialdemokraterna har tagit tydlig ställning för att Sverige snarast bör ratificera konventionen om klustervapen.
Vid en rödgrön valseger i höst kommer Sverige därför äntligen att sälla sig till den skara som ratificerar konventionen. Till dess glädjer vi oss åt att klustervapen ändå, sedan den 1 augusti, är förbjudna!