Statsminister StefanLöfven (S) gör vad han kan för att luckra upp den gamla sterila blockpolitiken.
Det är dock inte alla som vill delta i den nya dansen. Fortfarande ligger det blockpolitiska tänkandet och maktspelet som en tung våt filt över rikspolitiken.
På kommunalnivå går det emellertid att hitta många exempel på att det finns alternativ till de traditionella samarbetsmönstren.
Ett exempel är Boden. Efter valet 2014 leder S-kommunalrådet Inge Andersson en fempartikoalition med S, KD, L, MP och Norrbottens sjukvårdsparti. Det funkar alldeles utmärkt.
”Vi har ett bra samarbetsklimat”, berättar Inge Andersson, när jag träffar honom i kommunalrådsrummet på våning 4 i stadshuset i Boden.
Rutinerade Andersson (som har en bakgrund som bland annat tryckare på Västerbottens Folkblad i Umeå, bussåkeriägare i Överkalix, socialdemokratisk partiombudsman, landstingspolitiker i Västerbotten och chef för North Swedens kontor i Bryssel) berättar om en samarbetsmodell som bygger på respekt, förtroende och dialog mellan de fem partierna.
Andersson berättar att han, partiernas gruppledare och kommunchefen träffas varje måndag för att stämma av läget och diskutera vad som är på gång.
Ibland bjuder de även in företrädare för förvaltningarna och lokala organisationer.
Dessutom är kommunledningen noga med att ha dialog även med oppositionspartierna i fullmäktige (M, C, V och SD).
Det ären annan filosofi än den som tillämpas av många centrala partistrateger som ofta talar om behovet av en ”höjd konfliktnivån”.
”Vi vill undvika onödiga bråk och schismer även om det finns saker som skiljer partierna åt”, förklarar Andersson.
Bevisligen ger samarbetspolitiken resultat. Kommunen har en välskött ekonomi och god likviditet.
Efter det tuffa 1990-talet, när den lokala arbetsmarknaden påverkades av både försvars- och sjukhusbeslut, har Boden även börjat växa befolkningsmässigt.
De senaste SCB-siffrorna ger positiva besked. För första gången på tio år har Bodens kommun en befolkning som överstiger 28000 invånare.
Vid mätningen 31 juli bodde 28 034 bodensare i kommunen. Det är en ökning med 121 personer hittills i år.
Andersson ochden styrande koalitionen lägger dessutom ribban högt inför framtiden.
”Siktet är inställt på att vi ska nå 30 000 invånare år 2025”, säger han. ”Men det gäller att få fart på bostadsbyggandet.”Han pekarpå projekt som är på gång när det gäller både nya villor i Brännanområdet i Sävast och lägenheter i centrala Boden.
Inge Andersson talar engagerat om att utveckla Bodens ”fina småstadskaraktär”. På kommunens hemsida sammanfattas det i begreppet ”närhetslivet”.
”Det ska vara nära till jobb, skola och aktiviteter, mellan människor och till upplevelser. Om du vill ut och resa så är det nära till flyg, tåg och bussar. Det är enklare att få livspusslet att gå ihop i Boden”, förklarar Andersson.
I denlokala framtidsvisionen finns även ett fördjupat samarbete med grannstaden Luleå. Kommunfullmäktige 12 september antog en avsiktsförklaring.
”Det kan handla om samarbete om infrastruktur, idrotts- och fritidsanläggningar, samhällsplanering, administrativt samarbete med mera”, säger Inge Andersson.
Han konstaterar att de två kommunerna ligger nära varandra och i princip redan har en gemensam arbets- och bostadsmarknad.
Tillsammans är Luleå-Boden ett starkt regioncentrum som borde kunna locka till sig fler privata och offentliga investeringar.
Redan i dag har Luleå och Boden 104 000 invånare tillsammans. SCB:s befolkningsprognoser pekar dessutom på fortsatt tillväxt i bägge kommunerna.
Det äräven ett gott betyg åt det politiska samarbetet Boden – och borde vara en fingervisning för rikspolitiken.
Som facklig företrädare lärde sig Stefan Löfven att kompromissa och komma överens med en motpart. Men många andra i dagens partiledargarnityr har fostrats i politiska ungdomsförbund där striden (inte förmågan att söka samförstånd) med politiska motståndare utgör livsluften.
I och för sig kan det vara en tillgång när det gäller att synas och höras under en valrörelse.
Men i ett komplicerat politiskt läge – där inget parti har en klar majoritet (som i Bodens kommunfullmäktige eller den svenska riksdagen) – gäller det att ha förmåga att hitta gemensamma lösningar tillsammans med andra partier.
Fler borde besöka stadshuset i Boden för att se och lära.