Borgarna har ingenting lärt
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Krisdrabbade Investmentbanken Carnegie förstatligas. Samtidigt utlovas en statlig stabilitetspakt för hela banksystemet. Staten har plötsligt blivit borgarnas bästa dräng.
Men märk väl: Det är inte fråga om en ideologisk omsvängning. Det är finanskrisen som tvingar regeringen till brandkårsutryckningar.
Fortfarande ligger regeringens privatiseringsprogram fast. De borgerliga vill sälja ut statliga företag för totalt 200 miljarder kronor under mandatperioden.
På försäljningslistan står bland annat det statliga bolåneinstitutet SBAB och statens aktieinnehav i Nordea.
Firma Borg, Odell & Reinfeldt har egentligen inget lärt eller förstått av finanskrisen. Alltjämt lever de efter den ideologiska trossatsen att privat ägande alltid är bra, medan statligt ägande är av ondo
Fortfarande tycker de borgerliga att det är bättre att kortsiktiga riskkapitalister tar hand om besluten , trots allt vi upplevt under finanskrisen.
De ser inte värdet av den blandekonomiska mixen - till exempel att statliga SBAB bidrar till bättre konkurrens och till att hålla nere bolåneräntorna. De borgerliga sitter fast i sin gamla privatiseringsideologi.
I en krönika i Göteborgs-Posten har förre näringsministern Leif Pagrotsky (s) påpekat att även borgerliga politiker i Tyskland, Frankrike och Norge börjar resonera om vikten av statligt ägande för att värna nationella intressen.
"Men i Sverige är det annorlunda. Staten skall bort som ägare till varje pris", konstaterar Pagrotsky.
Privatiseringshysterin borde borde väcka eftertanke även bland borgerliga opinionsbildare .
Allt statligt ägande är inte fel.