"Sverige är ett land med massarbetslöshet", sade nyutnämnde finansministern Anders Borg (M) när de borgerliga tagit makten i oktober 2006. Arbetslösheten var då 6,6 procent.
Med en ny regering skulle det bli minskat utanförskap och bättre ordning på arbetsmarknaden, meddelade Borg.
Han sänkte skatterna med sammanlagt 100 miljarder kronor, samtidigt som han stramade åt a-kassan och sjukförsäkringen. Det ska löna sig att arbeta, förklarade han sturskt
I dag vet vi att Borgs medicin inte gav lägre arbetslöshet. I augusti i år var arbetslösheten 7,2 procent, enligt SCB.
I finansplanen, som blev känd under torsdagen, räknar Borg dessutom med att arbetslösheten kommer att ligga kvar på 6,7 procent år 2014!
Efter åtta år med Borg och borgarna kommer alltså arbetslösheten att ligga kvar på samma höga nivå som 2006. Med alla rimliga mått mätt kan det bara betecknas som ett fiasko.
"Det som är ett misslyckande ska kallas ett misslyckande", sa dåvarande statsministern Carl Bildt (M) när den borgerliga politiken havererade i början av 1990-talet.
Det borde även Borg medge 2012. Arbetsförmedlingens siffror - liksom Socialstyrelsens socialbidragsstatistik - ger svart på vitt.
Borg har misslyckats med sin viktigaste fråga, jobbpolitiken.
Men begreppet självkritik ingår inte i Borgs repertoar. I onsdagens budgetdebatt skröt han i stället om resultaten sin politik.
7,5 procent under Borg 2012 är en lyckad arbetslinje, enligt finansministern. Men 2006 var 6,6 procent "massarbetslöshet", enligt Borg.
Det hänger inte ihop. En mer hårdför politisk bedömare skulle till och med kunna beskriva Borg som intellektuellt ohederlig.
I den Borgska argumentsamlingen ingår även att framställa Sverige som "stryktåligare" än andra EU-länder.
Men även det är ett argument som faller platt till marken. Faktum är att en lång rad europeiska länder har klart lägre arbetslöshet än Sverige.
Det räcker med att nämna Tyskland, Nederländerna, Norge, Tjeckien och Österrike, men fler finns.
Sverige ligger numera på samma höga nivåer som Finland, ett land som historiskt sett brukar ha en svagare arbetsmarknad än Sverige. Vi är inte längre ett modelland.
Det skärper även kraven på Socialdemokraterna och partiets skuggbudget, som ska presenteras i början av oktober. Nu gäller det att visa att S har en bättre och effektivare jobbpolitik än Borg.
Ingen ansvarskännande ekonomisk politiker kan nöja sig med dagens höga arbetslöshet.
Den är inte bara ett problem för de berörda individerna utan också ett samhällsekonomiskt slöseri.
En hög arbetslöshet innebär större kostnader för a-kassa och försörjningsstöd, samtidigt som den leder till lägre skatteintäkter.
Enbart socialbidragen kostade Sverige 10,3 miljarder kronor år 2011.
Magdalena Andersson och Socialdemokraterna brukar framhålla att starka offentliga finanser är en grund för jobben.
Det går även att vända på resonemanget.
Ett Sverige med lägre arbetslöshet blir även ett Sverige med bättre offentliga finanser.