Socialdemokraterna befinner sig i ett svårt läge och står inför stora utmaningar. Även LO brottas med att behålla sin historiskt sett starka position som en stark samhällsaktör och en viktig kraft för att företräda Sveriges arbetare.
Vägen framåt handlar om att skapa en större relevans för arbetarrörelsen, våga utmana och sätta dagordningen i den politiska debatten. För att lyckas måste Socialdemokraterna och LO inse sina olika roller och driva på från olika håll.
Den stora gemensamma utmaningen är att löntagarfrågor, välfärdsfrågor och rättvisa återigen måste komma i fokus i samhällsdebatten.
Arbetsgivarna och högern har på ett framgångsrikt sätt satsat på opinionsbildning. De har lyckats svänga runt debatten bort från välfärd och löntagarnas bästa till att istället handla om sänkta ingångslöner som en förutsättning för lägre arbetslöshet, lägre skatter och mindre gemensam välfärd som grund för den individuella friheten.
Det är dags att möta denna offensiv på allvar. Men det handlar inte om att växla upp inför ett val eller en avtalsrörelse utan om ett långsiktigt och strategiskt arbete.
En del i detta är att LO måste bli mer politisk men inte nödvändigtvis mer partipolitiskt. I det ingår en förändring av LO:s uppdrag och en omprioritering av arbetsuppgifter.
LO och dess förbund måste på ett tydligt och kraftfullt sätt driva opinion, skapa politik och vara aktörer i samhällsdebatten.
Många frågor som är viktiga för förbundens medlemmar avgörs inte i förhandlingsrummen utan av politiker.
Ett LO som tar mer plats är bra för medlemmarna i LO-förbunden men också för Socialdemokraterna. En öppen debatt inom arbetarrörelsen är viktig.
Det skapar en trovärdighet gentemot medlemmar i både Socialdemokraterna och i LO-förbunden. Och hos väljarna.
Att vara varandras lojala påhejarkörer är inte rätt sätt för framtiden.
Samverkan mellan LO och Socialdemokraterna är och har varit en viktig hörnsten i byggandet av välfärdslandet Sverige. Samverkan ska fortsätta.
Vårt gemensamma mål om ett samhälle för löntagarnas bästa är också bäst för Sverige i stort och det är bara tillsammans vi kan nå dit.
Metoderna måste dock utvecklas och vi får inte vara rädda för en vital debatt om bästa vägen framåt. Jobbet börjar nu.
Vill så i min sista krönika för detta år passa på att önska alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!