I en debattartikel i Dagens Nyheter 12 april presenterar de borgerliga partiledarna huvuddragen i regeringens vårbudget.
Artikeln innehåller några pliktskyldiga formuleringar om "välfärd med hög kvalitet" och "ett högklassigt utbildningssystem".
Men regeringspartierna satsar - som vanligt - nästan allt krut på nya skattesänkningar.
I artikeln utlovas ett nytt jobbskatteavdrag från årsskiftet, höjd skiktgräns för statlig inkomstskatt, sänkt restaurangmoms samt sänkt skatt för pensionärerna.
Det finns säkert en och annan som slickar sig om munnen när det borgerliga skattesänkningskalaset nu fortsätter.
Under förra mandatperioden sänkte regeringen ju skatterna med närmare 90 miljarder kronor, vilket bäddade för att borgarna blev omvalda 2010.
Men nu börjar det vara dags att tala om notan för alla skattesänkningar.
Några exempel:
Det saknas resurser i skolan. I fjol var det 14 000 elever som lämnade grundskolan utan behörighet till gymnasieskolan. Internationella undersökningar visar sjunkande kunskapsresultat och en växande skolsegregation.
På många äldreboenden knäar personalen under arbetsbördorna. Enligt Socialstyrelsens beräkningar är 58 procent av landets demensboenden underbemannade!
Sverige har nu upplevt två vintrar med kaos på järnvägarna. Förra vintern innehöll förseningar på hela 83000 timmar. Omkring 16000 avgångar blev inställda. Siffrorna för årets vinter kommer sannolikt att bli lika höga. Det saknas pengar till både underhåll, reinvesteringar och nyinvesteringar.
Därför har vi anledning att fundera på hur vi prioriterar mellan privat och offentlig konsumtion.
Vi drunknar i platt-TV-apparater, Ipad, Iphone och nya bilar men har inte råd att garantera alla barn en bra skolgång eller alla gamla en värdig ålderdom. Det känns inte rimligt.
Olov Abrahamsson