För en tid sedan utsågs S-styrda Arvidsjaur till landets bästa skolkommun av Lärarförbundet. Bakom utmärkelsen ligger en hög andel utbildade lärare, hög lärartäthet och bra resultat för eleverna.
Därför är det inte konstigt att Mikael Damberg, ny gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen, söker sig till Arvidsjaur för att få inspiration.
Under måndagen besökte han Arvidsjaur och Damberg blev imponerad av vad han såg.
"Kommunen har arbetat mycket konsekvent med utbildningsfrågor. Det syns i resultaten. Arvidsjaur placerar sig högt i många mätningar", säger han.
Skolpolitiken kommer även att vara ett prioriterat område i Dambergs nya roll.
"Utbildningspolitiken är en central del av vårt framtidsprojekt. Satsningar på utbildning är en grund för att hävda Sveriges välstånd i en globaliserade ekonomi", säger han.
"Men i dag ser vi tyvärr hur utvecklingen går åt fel. Internationella undersökningarna visar både sjunkande resultat och en växande ojämlikhet i den svenska skolan", konstaterar Mikael Damberg.
Bara ett exempel: Hela 14 000 elever lämnar varje år grundskolan utan behörighet till gymnasieskolan!
Det är en djupt illavarslande utveckling. Den som saknar utbildning får också svårt att hävda sig i arbetslivet. Risken för permanent utslagning är uppenbar.
Damberg var tidigt ute och kritiserade att kortsiktiga riskkapitalbolag breder ut sig i den svenska skolvärlden.
4 januari presenterade Lärarnas Riksförbund en rapport som visar att sex friskolebolag fört ut över 125 miljoner kronor till andra länder. Damberg reagerade direkt.
"Det är ganska enkelt att ändra regelverket och säga att Skolinspektionen har rätt att säga nej till kortsiktiga riskkapitalbolag som bara vill äga skolor fem till sju år och sedan sälja dem vidare. Den typen av ägare behöver vi inte i svensk skola", sa Mikael Damberg till radio-Ekot samma dag.
Nu verkar även skolminister Jan Björklund (FP) ansluta sig till den socialdemokratiska uppfattningen. I Rapport 19 februari argumenterade han i alla fall på ett sätt som var förvillande likt Dambergs.
"Om det är en omsvängning välkomnar jag det. Men både Centern och Moderaterna har argumenterat emot Björklunds uppfattning", säger Damberg.
Med andra ord: Nu är det upp till bevis för Björklund och övriga regeringen. Regeringen kan inte hålla sig med två skolpolitiska uppfattningar samtidigt.
"Jag ser gärna att det blir en uppgörelse mellan S, MP och FP om att inte tillåta kortsiktiga ägare i skolan. Men vi har ännu inte fått några tilläggsdirektiv till friskolekommittén, som utreder frågan och ska vara klar med sitt arbete redan i höst", säger Damberg.
Som gruppledare i riksdagen kommer Damberg nu att bli den som sköter partiledardebatterna, eftersom S-ledaren Stefan Löfven saknar riksdagsplats.
Damberg ser redan fram emot duellerna med Fredrik Reinfeldt (M) och övriga partiledare.
"Det ska bli roligt. Partiledardebatterna ger en chans att lyfta blicken och diskutera de stora perspektiven. Är Sverige på rätt väg? Vad gör vi åt arbetslösheten? Hur hanterar vi problemen i skolan?", säger han.
Reinfeldt bör inte underskatta sin motståndare. Damberg må vara yngre och inte lika rutinerad, men han är ingen duvunge.
Damberg har varit riksdagsledamot sedan 2002 och jobbat i både Försvarsdepartementet och Statsrådsberedningen.
Han är en van talare och debattör. Reinfeldt kommer säkert att få en ordentlig match i riksdagens talarstol .
Det finns dessutom ingen brist på fakta och argument för en aktiv och nytänd opposition.
405 000 arbetslösa - därav
68 000 personer som varit arbetslösa mer än två år - är inget lysande facit efter snart sex år med den borgerliga "arbetslinjen".