Därför har Danmark ingen Zlatan i landslaget

Politik2011-05-17 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Som Lulebo är kanske inte fotboll den sport som ligger mig varmast om hjärtat. Nä, Luleå hockey, LF Basket och Luleå Basket är väl mer lagen jag följer, gläds och sörjer med.

Men för något år sedan läste jag en krönika i Östersunds-Posten med rubriken "Därför har Danmark ingen Zlatan" som fick mig att fundera över vilket genomslag politik får i vardagen.

Det intressanta med Zlatan är inte bara att han är en av världens största fotbollsspelare utan att han är en produkt av svensk invandringspolitik kompletterad med den viktiga ingrediensen folkrörelse. En produkt av Sverige, lika mycket svenskt kulturarv som en midsommarstång i Rättvik, skriver krönikören.

Hade Zlatan bott i Danmark hade han aldrig fått chansen. Då hade han aldrig kunnat spela i landslaget för så märklig är invandringspolitiken i ett av våra närmsta grannländer. Då hade fotbollen varit en stjärna fattigare men vad mycket viktigare är hade tusentals unga tjejer och killar berövats en förebild. Den danska politiken är brutal och exkluderande, därför har Danmark ingen Zlatan!

Ett lands asyl- och flyktingpolitik kan sägas vara en värdemätare för dess inställning till försvaret av mänskliga rättigheter. För att försvara dessa grundläggande rättigheter krävs ett tydligt politiskt ansvarstagande. I svensk flyktingpolitik ska ledorden alltid vara solidaritet, humanitet och rättvisa och för det tar jag fight som migrationspolitisk talesperson.

Vill vi ha fler Zlatan? Mer tillväxt? Bättre välfärd? Då kan vi inte bygga höga murar mot omvärlden.

Tvärtom behöver vi mer av utbyte av idéer och kunskap.

I mars krävde några av Danmarks största företag ett stopp på den invandrarfientliga debatten i landet för att det hotar dansk tillväxt.

Ett decennium med det högerpopulistiska Dansk Folkeparti som regeringens stödparti har satt sina spår. Nu kräver Danmarks femton största företag ett stopp på de negativa tongångarna. De skrämmer bort högutbildade invandrare och riskerar därför att hota tillväxten i landet.

"Vi uppmanar politikerna till att vara nyanserade när de talar om utlänningar, så att vi inte verkar ovälkomnande", säger Tine Horwitz på organisationen Consortium för Global Talent till tidningen Information."

Ser SD någon fara med sin egna förda politik när det handlar om Sveriges tillväxt och möjligheten till framtida arbetskraft?

Om vi vill verka i en global värld och vara konkurrenskraftiga, måste vi ha större förståelse för att det ger ett positivt tillskott till vår ekonomi och vårt land, och att det kommer inspiration och innovation utifrån.

Enligt en dansk undersökning som gjordes förra året känner väldigt många välutbildade invandrare att de inte är välkomna i vårt grannland, och enligt organisationen Dansk Industris globala konkurrensbarometer störtdyker nu Danmark på parametrarna "kulturell öppenhet" och "image i utlandet".