I början av december presenterade S, MP och V ett gemensamt utskottsinitiativ om bemanningen i äldreomsorgen.
Initiativet innebär Socialstyrelsen ska utarbeta riktlinjer. Varje kommun ska utifrån det fastställa lokala riktlinjer för bemanning uttryckt i kvantitativa mätbara mått.
"Resurserna till äldreomsorgen har minskat under flera år. Det märks och personalen räcker inte till hur gärna de än vill. När jag besöker äldreomsorgen möts jag av ett tydligt önskemål, att det behövs mer personal. Det behövs nationella riktlinjer för bemanning i hela äldreomsorgen", säger Eva Olofsson, V-ledamot i socialutskottet.
Det är bra med skarpare riktlinjer. Men det är ännu viktigare att äldreomsorgen får mer pengar och personal.
Både socialdemokratiska och borgerliga regeringar har anledning att skämmas för utvecklingen under de senaste decennierna.
"Kommunal har tagit fram siffror som visar att resurserna till äldreomsorgen minskat rejält sedan 1980, trots att det blir allt fler äldre", konstaterade Annelie Nordström, Kommunal, i Dagens Arena 13 december.
Nu ligger bollen hos äldreminister Maria Larsson (KD). Hon och regeringsalliansen måste ge äldreomsorgen och demensvården högre politisk prioritet.
Ordentliga satsningar på äldrevården måste gå före nya skattesänkningar i nästa budget. Den statliga utredaren Bo Könbergs förslag om en fond för äldreomsorgen är ett steg i rätt riktning.
Den demografiska utvecklingen visar att behoven växer snabbt.
År 1900 - för 112 år sedan - fanns det bara tolv svenskar som var 100 år eller äldre. Sedan har siffran stigit i rasande takt.
1950 uppgick antalet 100-åringar i Sverige till 43 personer. 2003 hade siffran stigit till hela 1 200 personer, vilket är en ökning med nästan 200 personer bara sedan 2001.
Framtidsprognoserna pekar dessutom på en stadig tillväxt av antalet äldre. År 2050 beräknas det finnas ungefär 5 100 personer som är 100 år eller äldre i Sverige. Det är mer än en fyrdubbling jämfört med i dag.
Det är siffror som är ett gott betyg åt den svenska välfärdspolitiken. Men det är en utveckling som även innebär nya utmaningar.
Många äldre klarar sig själva länge, men en dag kommer skröpligheten och behovet av hjälp.
Därför är dagens fokus på skattesänkningar inte i samklang med verkligheten.
Svenskarna måste avstå mer - inte mindre - av sina gemensamma inkomster för att alla gamla ska få ett bra liv i framtiden.
Av de skälen bör äldrepolitiken även engagera fler än PRO och seniorklubbarna. Det är en fråga som berör i princip alla.
Den som är 18 år och ska rösta för första gången 2014 har mor- och farföräldrar som är beroende av att hemtjänst, färdtjänst, servicehus och annat stöd fungerar.
Den som är 45 år och känner sig kärnfrisk i dag, kommer i en inte alltför avlägsen framtid också att behöva hjälp och omsorg för att klara vardagen.
Sverige står inför en omvälvande förändring av befolkningens sammansättning. Fler äldre betyder ökade behov av sjukvård och äldreomsorg.