Det är hög tid att modernisera LAS! Det är något jag ofta tänker som ordförande för fackförbundet Kommunal.
Men innan du sätter kaffet i vrångstrupen – det är inte fler fördelar och ökad flexibilitet för arbetsgivarna jag fikar efter. Nej, vad som behövs är rejäla reformer som ger verklig trygghet för landets löntagare.
Omkring 600 000 personer har tillfälliga anställningar i Sverige idag. Tusentals och åter tusentals personer vet inte när de vaknar hur dagen kommer att se ut eller om räkningarna just den månaden kommer att kunna betalas. De vet inte om de kommer kunna hämta på förskolan i tid eller hinna med träningspasset på kvällen.
Hur ska vi kunna acceptera en arbetsmarknad som skapar sådana orättvisor? En sak är säker – jag gör det inte.
Otryggheten på jobbet smittar av sig på livet i sin helhet, och i förlängningen på samhället i stort. A
Allt för ofta påminner dagens arbeten smärtsamt mycket om det daglönararbete som fanns i Sverige när min morfar var ung på tidigt 1900-tal. Då stod arbetarna med mössan i hand, idag väntar många med mobilen i högsta hugg.
Det är åt skogen men det går att förändra. Vi har gjort det förut och vi ska göra det igen.
Genom att se över LAS kan vi komma åt en rad missförhållanden på arbetsmarknaden. Det största problemet är anställningsformen allmän visstid som infördes av regeringen Reinfeldt 2007 och som de flesta med tillfälliga anställningar har.
Allmän visstid innebär att du kan vara anställd i två år utan att bli fast anställd. Den tiden måste kortas betydligt och fasta anställningar vara norm.
Men problemen slutar inte där. Inte sällan kringgås allmän visstid av arbetsgivare, som trots tvåårsregeln staplar visstider på varandra.
Här liknar LAS närmast en schweizerost. Det finns helt enkelt för många undantag och fallgropar som kan ställa till det för dig som är visstidsanställd. Och dessutom vet vi – svart på vitt – att otrygga anställningar påverkar hela arbetsplatsen negativt.
Jag kan för mitt liv inte förstå hur man kan försvara LAS som det ser ut idag. Välfärden står inför enorma rekryteringsutmaningar. Samtidigt kämpar människor för att få livets alla delar att gå ihop.
Det är dags att en gång för alla skriva in daglönararbete i historieböckerna och modernisera LAS.