Under måndagen inledde SSU (Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund) en kampanj för elevdemokrati och mot högerextremism på landets högstadie- och gymnasieskolor.
Under denna vecka besöker SSU skolor i Kiruna, Gällivare, Luleå och Piteå. Nästa vecka står Jokkmokk, Haparanda och Kalix på tur.
SSU-ombudsmännen Emmeli Nybom och Robert Bergqvist anser att det behövs starkare motvikter till främlingsfientligheten och rasismen på skolorna.
"Det finns en ökad tolerans för sådana åsikter. Vi märker av det när vi är ute på skolorna och kan se det i skolvalsresultaten", säger Emmeli Nybom.
Många skolledningar är positiva till SSU:s besök och uppskattar att det talas mer om värderingar och samhällsfrågor bland eleverna. Men på en del håll är man inte lika intresserade.
"Vi har fått nej från NTI-gymnasiet i Luleå, Manhemsskolan i Kalix och Solanderskolan i Piteå. En del skolor har inte svarat på våra mejl", berättar Robert Bergqvist.
Vi får hoppas att dessa skolledningar börjar tänka i andra banor.
Alla rektorer borde se värdet av att SSU och andra demokratiska ungdomsförbund finns på plats i skolkorridorerna och klassrummen.
Intoleransen och främlingsfientligheten får inte stå oemotsagd.
Vi kan se hur ökad intolerans i debatt- och samhällsklimatet triggar vissa sjuka hjärnor.
Det var ingen slump att "lasermannen", John Ausonius, attackerade invandrare i början av 1990-talet, när ekonomin var i djup kris, Vit Makt-rörelsen var på frammarsch och Ny Demokrati tog säte i riksdagen.
I intervjuer har Ausonius talat om att han kände stöd i folkopinionen.
På samma sätt spelade samhällsklimatet roll för händelserna i Oslo och på Utöya 22 juli i år.
Anders Behring Brevik tyckte sig ha stöd för sina sjuka idéer i kommentarsfält och chattforum.
Därför bör skolorna ge ökat svängrum för alla röda, gröna och blåa ungdomsförbund som står för andra värderingar.
Det är dags att visa att det finns andra argument och ideologier än de som florerar på vissa obskyra sajter på Internet.