I den borgerliga tankevärlden är arbetslinjen liktydig med skattesänkningar. Men en skattesänkningspolitik som gröper ur den offentliga sektorn är ingen fungerande arbetslinje.
Om människor ska kunna delta i arbetslivet så måste de till exempel kunna lita på att barn- och äldreomsorgen fungerar. Men så är det inte för alla.
Under de senaste åren har kommit larmrapporter om att allt fler tvingas gå ned i arbetstid därför att barnomsorgen inte är öppen när man jobbar. För de som jobbar nätter eller kvällar är rätten till barnomsorg ingen självklarhet.
I en rapport till årets LO-kongress talades även om att omkring 100 000 personer har gått ner i arbetstid för att vårda sina äldre anhöriga. Man anser att kvaliteten i äldreomsorgen inte håller.
Därför måste arbetslinjen handla om annat än nya jobbskatteavdrag. Till exempel är Kommunals krav om barnomsorg på obekväm arbetstid högst motiverat.
I dag erbjuder endast 118 av Sveriges 290 kommuner någon form av barnomsorg på obekväm arbetstid (2010 års siffra). Men ändå är det omkring 30 procent av arbetskraften som jobbar kvällar eller helger.
Dessa personer arbetar inom hälso- och sjukvården men också inom industri och handel. Arbetsplatserna är allt ifrån äldreboenden och fabriker till Coop till bensinmackar.
Var fjärde förälder uppger att de inte kan arbeta heltid utifrån dagens öppettider i förskolan, enligt Kommunals undersökningar.
"Det talas alltid om att barnomsorgen och andra välfärdstjänster kostar samhället mycket pengar. Men utökade öppettider i barnomsorgen är ett viktigt smörjmedel för näringslivet, för arbetslinjen och en viktig förutsättning för att människor ska kunna försörja sig", säger Kommunals ordförande Annelie Nordström helt riktigt.
Förskolan är, som Nordström säger, en social infrastruktur och en förutsättning för att föräldrar ska kunna arbeta när de behöver.