Det finns inga enkla genvägar

Politik2011-11-30 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Partiledarkandidaten Jonas Sjöstedt (V), försöker i NSD plocka poäng på kritik mot euron.

Han undviker dock de svåra frågorna, t ex: Menar han seriöst att Euron är ORSAKEN till krisen?

Hur förklarar han i så fall att krisen började i USA, att USA har lika stora problem som Europa, att Storbritannien har klart värre problem än t ex euro-landet Tyskland, och att euro-landet Finland klarar krisen ungefär lika bra som vi?

Och - vill verkligen vänsterpartiet lägga ner Euron och tvinga länderna att återgå till lire, pesetas osv trots att all kunskap visar att det kan starta ett ekonomiskt kaos utan like - och även drabba Sverige.

Vill de att Grekland ska lämna eller uteslutas ur Euron, trots att aktuella mätningar visar att över 80 procent av grekerna vill ha kvar Euron?

På några punkter är jag enig med Jonas Sjöstedt, t ex om behovet av en mer balanserad ekonomisk politik, inte bara åtstramning. Hans förslag om bättre kontroll av finansmarknaderna är på flera punkter på väg att genomföras av EU, t ex skärpta kapitaltäckningskrav för bankerna, skärpt övervakning av finanssektorn, förbud mot de värsta spekulationsformerna (ex naken blankning) och skatt på finansiella transaktioner.

Det jag mest reagerar emot i Sjöstedts argument är dock att han vill få folk att tro att krisen för Grekland (och euroländerna) skulle kunna lösas med växelkurspolitik och räntesänkningar.

Är det något vi borde ha lärt oss är det att sådana genvägar inte fungerar - och skulle leda till förödande handels- och devalveringskrig. Det spelar föga roll om Grekland kan devalvera när huvudproblemen är korruption, ett icke fungerande skattesystem och föråldrade regleringar!

Likaså om Grekland har en egen centralbank med makt att sänka räntan, för det finns ingen marknad i världen som lånar ut billiga pengar till Grekland om man inte tror på deras förmåga att betala tillbaka (och ju mer de devalverar desto svårare får de att betala tillbaka!).

Sanningen är nog snarast att vissa Euroländer trodde att Euron skulle frälsa dem från ansvarstagande för sina egna problem, som i t ex Italien, där skuld- och tillväxtproblemen är mycket äldre än euron. Men nu vet de att även med Euron måste de ta ansvar för sin tillväxt och sina statsfinanser.

Självklart måste euroländerna visa att de kan ta sig ur krisen, få fart på tillväxten och förhindra att liknande kriser händer igen innan det finns anledning för Sverige att ta upp Eurodebatten igen.

Men Jonas Sjöstedts förslag att lägga ner euron eller försöka ta oss ur krisen med låglönepolitik via devalveringar skulle bara göra ont värre.