Det handlar om sport - inte om damer och herrar

Elitidrott kostar pengar. Ingen skulle ifrågasätta det när det gäller herrarna i LF Basket och Luleå Hockey. Men damerna i Luleå Basket får fortfarande finna sig i att ha det knapert.

Politik2011-07-22 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Luleå Basket är en framgångshistoria. Nio av 13 spelare kommer från Norrbotten. Tre spelare är med i landslaget. Luleå Basket har den fjärde största basketpubliken

i Sverige, herrar och damer inräknade. Lagets eviga silver i den svenska dambasketligan ska förvandlas till guld de kommande åren. Målsättningen är att nå Europatoppen.

Målen vore enklare att nå om dameliten hade samma ekonomiska förutsättningar som herreliten.

Luleå Basket har inga proffs. Medellönen från klubben till spelarna är 4 500 kronor i månaden, nio månader om året. Flera av spelarna i Luleå Basket arbetar heltid vid sidan om sin elitsatsning. De skulle kunna träna mer, men hinner inte. Spelare har tvingats tacka nej till medverkan i landslaget för att inte svika sina löften till arbetsgivare.

Den verkligheten har klubbdirektören Anna Jonsson att utgå från i sitt arbete med att stärka Luleå Basket.

– Jag idrottade under hela min uppväxt, spelade basket och fotboll, trots att jag inte hade några kvinnliga förebilder. I dag har vi möjlighet att ge idrottsliga förebilder till länets unga tjejer. Men Norrbottens elitdamer kan ännu inte nå toppen av sin förmåga, eftersom de inte har förutsättningar att träna nog mycket, säger hon.

Luleå Basket har ett gott samarbete med Norrbottens näringsliv. Cirka 280 företag samarbetar med klubben. Bland dem finns flera stora bolag i traditionellt manliga branscher.

- Dessa företag förstår att damidrotten är viktig och vill samarbeta med oss eftersom de behöver fler kvinnliga ledare, säger Anna Jonsson.

Ändå kan pengarna som satsas på Luleå Basket inte ens jämföras med de stora summor som varje år pumpas in i länets herrelitklubbar, Luleå Hockey och LF Basket.

Det har sin grund i förlegade könsroller. Sport har traditionellt setts som en manlig angelägenhet. Myten att det krävs "riktiga karlar" för att bjuda på idrottslig underhållning och spänning märks inte minst i sportpublikens ovana att häckla spelare med sexistiska tillmälen. Vad är det för "kärringar" och "bögar" som inte kan spela!?

Norrbotten har ett viktigt val att göra.

Tycker vi att elitidrott handlar om förmåga och resultat - inte om kön? Vill vi ge idrottande tjejer kvinnliga förebilder? Eller tänker vi hålla fast vid förlegade normer om kvinnor och män som gör länet hopplöst omodernt?

Svaret märks i vilket stöd dameliten får jämfört med herreliten. Det är upp till bevis för Norrbottens politiker, företag och sportpublik.