Det ordet lär jag mina barn att man aldrig får säga. Aldrig acceptera att bli kallad. Eller acceptera att någon annan blir kallad. Det ordet kallade en moderat tjänstemän och förtroendevald i Stockholms län en kvinnlig socialdemokratisk minister förra veckan.
Ordet är hora.
Det varsamma vecka som årets julvärd och Bris-ambassadör Sanna Nielsen blev nätmobbad på grund av sin tröja (!) och bloggade om hur ledsen hon blev då det väckte obehagliga minnen från skoltiden.
Det var också samma vecka som riksdagsledamoten Veronica Palm berättade hur ont det gör med allt hat hon fått motstå och därför motvilligt känner sig tvungen att radera Twitter-appen och ta en paus från sociala medier.
När enpolitiker ertappas med att använda ordet hora om politiska motståndare så har en gräns passerats och reaktionerna blir starka. Men mängden könsord, kvinnohat och kränkande omdömen som journalister, politiker och kulturpersonligheter får motstå i mail och sociala medier ökar stadigt i Sverige 2016.
Jag vill betona att både män och kvinnor blir hotade. Men mot kvinnor är det enligt undersökningar väldigt grova och sexistiska hot.
Den moderate politikern som använde ordet hora lämnade sina uppdrag, fick sparken från sin tjänst och har bett om ursäkt för vad han kallade ”hjärnsläpp”. Jag tycker det är bra att han får lämna sin tjänst, men var det bara en tillfällig black out?
Tyvärr tyder det mer på att politiken drabbats av en klimatförändring. Det kräver sjukdomsinsikt, diskussion och fler åtgärder än sparkandet av en enskild medarbetare och omplacering av dennes chef. Det återstår exempelvis att se om den moderate riksdagsledamoten, som sammanfattat sin strategi på sociala medier med ”käften, batikhäxa”, får fortsätta att undervisa sina partikamrater i detta?
Är nu allt detta ”Trumpifieringens” fel? Mycket kan sägas om Donald Trump, men jag tror vi blir blinda i analysen om vi tror att hans presidentvalskampanj senaste året ligger bakom det allt råare klimatet.
Däremot riskerar Trumps framgångar att få efterföljare i tre huvudingredienser i hans framgångssoppa; svagt faktaunderlag, många och hårda personattacker, samt summariska och snabba inlägg på Twitter. Bekräftas någon i ett beteende så är det sannolikt att beteendet består och tas vidare.
Vad kan vi då göra för att stoppa trenden? Kanske genom att bekräfta, uppmuntra och sprida ett annat beteende.
Jag retweetade en ledarskribent som skrev på Twitter att han kommit på meningen med livet i fyra ord: ”Var glad och snäll”. Det kan vi leva efter och lära våra barn.