Jag vet inte vad du önskar dig i julklapp i år. Men kanske önskar du dig ett direktiv som i ett slag fördyrar våra båttransporter med cirka 20 miljarder kronor per år, höjer våra dieselpriser med över 80 öre per liter, ökar mängden gods på våra vägar och järnvägar och samtidigt skadar miljön?
I så fall behöver du inte önska längre. Det direktivet är redan här.
Det var den 23 maj i år som EU klubbade igenom det så kallade Svaveldirektivet. På pappret låter det bra: Vi ska reducera svavlet i fartygsbränslet från 1,5 procent till 0,1 procent i Östersjön, Nordsjön och Engelska Kanalen. Men tyvärr är direktivet ren tokeri.
En rapport framtagen av Svenskt Näringsliv bekräftar tokerierna: Detta göras i ett enda geografiskt område och det ska göras till 2015. Trots att vi saknar teknik, kapacitet och lämpligt bränsle.
Effekterna blir ödesdigra: Båttransporterna kommer att bli 100-300 kronor dyrare per ton.
Vi i Norrbotten kommer att drabbas hårdast, då vårt nä-ringsliv har väldigt många ton som ska fraktas och vi har längst till marknaden.
Ett högst troligt resultat är nedläggning av några av våra största exporterande företag med minskad tillväxt, arbetslöshet och utflyttning som följd.
Båttransporter är vårt mest miljövänliga, skalbara och säkra transportsätt, men med svaveldirektivet kommer mycket gods i stället transporteras på land. Därmed kommer vi öka koldioxidutsläppen så pass att det äter upp hela miljöeffekten av direktivet.
Koldioxiden är dessutom en mycket mer aktuell fråga för oss, då svavelhalten i Östersjön minskat kraftigt de senaste decennierna.
I rapporten är man tydlig med konsekvenserna:
"Verksamhet med begränsad möjlighet att föra vidare kostnader kommer drabbas extra hårt av svaveldirektivets effekter. Ett exempel är kommun och landsting. Sektorer med exponering mot en global marknad måste hitta sätt att minska kostnader eller lägga ner sin verksamhet. Exempel är lantbrukare, skogs- och stålindustrin."
Att denna fråga får högsta prioritet från i den nationella debatten är ett måste för vår industris konkurrenskraft, för ett konkurrensneutralt Europa och för vår miljö. Många av våra viktigaste industrier står och faller på denna fråga.
Därför ligger ett sätt att antingen riva upp detta huvudlösa beslut - eller hitta sätt att kompensera vår industri för denna fördyring - högst upp på min önskelista i jul.
Det, och ett par nya pjäxor.