Efterlängtad reform i USA
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Kostnadsskillnaden förklaras helt av det oöverskådliga privata försäkringssystemet. Det låser in vissa amerikaner i ett system som inte alltid visar sig hålla vad det lovar när man väl hamnar på sjukhuset, och låser ute amerikaner som inte är friska i utgångsläget.
Medan somliga amerikaner betalar för mycket för sina försäkringar, får andra inga försäkringar alls. Orättvisorna i systemet förstärks av en generös avdragsrätt som gynnar amerikaner med höga inkomster, samtidigt som det driver upp kostnaderna i hela sjukvården.
Demokraterna har i 75 år drömt om att i grunden reformera USA:s orättvisa och ineffektiva sjukvårdssystem. En rad demokratiska presidenter, alltifrån Franklin D. Roosevelt, har tagit politiska risker för att åtminstone komma ett stycke på väg. Lyndon B. Johnson (1963-1969) nådde längst med Medicare som säkrar sjukvården för 45 miljoner äldre och handikappade amerikaner. Bill Clinton misslyckades kapitalt med att införa en allmän sjukvårdsförsäkring på 1990-talet.
Mycket tyder på att Obama kommer att lyckas bättre. Det allmänna opnionsläget har svängt i USA, och demokraterna har en stark och relativt väl sammanhållen majoritetet i kongressen.
Den ekonomiska krisen med växande arbetslöshet har visat hur sårbart det nuvarande systemet är, och samtidigt åskådliggjort hur stora sociala åtaganden minskar de amerikanska företagens konkurrenskraft. Ett bra exempel är GM, som staten tvingats överta, men problemet är kanske ännu större i mindre företag.
Kongressen manglar just nu ett förslag som går ut på att alla amerikaner ska ha någon form av försäkring, och som erbjuder en offentlig försäkringsringsplan som alternativ till de privata försäkringsbolagen. Lagen rensar också upp i den privata försäkringsdjungeln, och lägger kontrollen på den federala regeringen. Reformen ska finansieras genom lägre ersättningar till vårdgivarna och högre skatt för de allra rikaste.
Obamas sjukvårdsreform präglas av både djärvhet och pragmatism. Går den igenom kongressen någorlunda intakt, blir den en av de allra största politiska landvinningarna i USA på många år.