I förra veckan fick jag tillfälle att lyssna på ett intressant föredrag av Guy Ryder, som inom kort tillträder som ny generalsekreterare för FN-organet ILO (International Labour Organization). Han medverkade via länk från London på ett seminarium som arrangerades av Palmecenter i Stockholm.
Ryder är starkt oroad över den höga arbetslösheten. Finanskrisen har slagit stenhårt mot hela världen.
"Vi skulle behöva skapa 50 miljoner nya jobb för att komma tillbaka till 2007 års nivå", säger Ryder.
"Krisens epicentrum har varit Europa och USA, världens gamla finansiella och industriella centrum. Men vi ser även hur Kina, Indien och Brasilien bromsar in", framhåller Ryder.
Särskilt hårt slår nedgången mot ungdomar. I Europa ligger ungdomsarbetslösheten på 22-23 procent i genomsnitt. Medelhavsländer som Spanien och Grekland har dubbelt så höga siffror.
Även i Nordafrika är ungdomsarbetslösheten alarmerande hög. Många hamnar utanför, blir frustrerande och känner inte delaktighet i samhällslivet. Vi får en social och politisk krutdurk.
Arbetslöshet och fattigdom är en grogrund för politisk extremism. Fler vänder ryggen åt demokratin och de etablerade partierna.
Därför krävs ett snabbt omtänkande i politiken - i EU, EU:s medlemsländer och på global nivå.
I somras presenterades en arbetsgrupp inom ESP (europeiska socialdemokraters parti) ett förslag om en europeisk ungdomsgaranti.
Arbetslösa ungdomar ska inte gå sysslolösa. De ska erbjudas praktik eller utbildning inom fyra månader, föreslog gruppen (där bland andra S-riksdagsledamoten Maria Stenberg, Arjeplog, ingick).
Guy Ryder stödjer förslaget om en ungdomsgaranti.
"Prio 1 måste vara att få tillbaka ungdomar i arbete. Vi håller på att få en förlorad generation", säger han.
Den som vill kan naturligtvis snacka sig blå om att arbetsmarknaden ska klara sig själv utan politisk inblandning och om individens eget ansvar. Men politiken måste skapa vettiga alternativ för dem som hamnar utanför.
Offentligt subventionerade anställningar är trots allt bättre än att skicka ungdomar till socialkontoren för att klara försörjningen.
Det gäller även i Sverige. Bland de 264 000 personer som fick ekonomiskt bistånd 2011 var arbetslöshet det vanligaste försörjningshindret för 46 procent, enligt Socialstyrelsens statistik.
Rimligen är det bättre att människor får någon form av offentlig subventionerad anställning än bara lever på passivt understöd.