En god ambassadör för Gällivare

Konstnären Erling Johansson, Sarvisaara, har porträtterat flera av Gällivares kommunalråd, bland andra Ulf Renberg (1995-96) och Märit Palo (1997-2002). För Tommy Nyström, dagens ordförande i kommunstyrelsen, är det dock ännu inte dags för något besök hos porträttmålaren. Nyström befinner sig mitt i sin politiska gärning.

Konstnären Erling Johansson, Sarvisaara, har porträtterat flera av Gällivares kommunalråd, bland andra Ulf Renberg (1995-96) och Märit Palo (1997-2002). För Tommy Nyström, dagens ordförande i kommunstyrelsen, är det dock ännu inte dags för något besök hos porträttmålaren. Nyström befinner sig mitt i sin politiska gärning.

Foto: Olov Abrahamsson

Politik2011-08-19 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Under 1990-talet var Gällivare förknippat med hög arbetslöshet, rivning av tomma lägenheter, industriell nedgång och kommunala besparingar. Det kändes grått och dystert.

I dag är Gällivare en annan värld. På kommunledningskontoret på Tingshusgatan talas det utveckling, tillväxt och framtidstro.

Gällivare har den näst lägsta arbetslösheten i länet. Det byggs och investeras i kommunen. Kommunekonomin är i gott skick.

"En sammanställning från SKL, Sveriges kommuner och landsting, visar att vi hade den 21:a bästa kommunekonomin i landet under perioden 2000-2010. Vi kommer att vara i stort skett skuldfria under 2011", berättar Tommy Nyström (S), kommunalråd i Gällivare, när jag träffar honom över en pizza och ett par koppar kaffe.

Det är inte illa marscherat av en kommun som nästan betraktades som ett hopplöst fall för bara ett decennium sedan.

Mycket hänger samman med uppsvinget för gruvnäringen. LKAB och Boliden plöjer ned miljarder i kommunen.

"Men vi ser en positiv utveckling även på andra områden. Under 2010 startades 75 nya företag i Gällivare, 19 av dessa kom utifrån", säger Nyström.

Bland annat finns flera fina nytillskott inom handeln. Kapp-Ahl och Kicks har etablerat sig. Byggvaruhuset Lakkapää är på gång.

"Det är kul. Gällivareborna ska inte behöva åka till Kiruna eller Luleå när de ska handla", konstaterar Nyström.

Nyström har dessutom ett stort engagemang för besöksnäringen. Som vice ordförande i Swedish Lapland jobbar han intensivt för att utveckla turismen i norr.

"Den kan bli en ny basnäring. Vi har så mycket vackert att visa upp i den här regionen", säger han.

Redan på måndag kommer ett konkret uttryck för den ambitionen. Världsarvet Laponia får en ny förvaltning.

Totalt investeras 115 miljoner kr i bland annat ett stort besökscentra och Naturum vid Stora Sjöfallet. Mindre besökscentra etableras även i Gällivare, Jokkmokk, Porjus och Kvikkjokk.

"Jag är glad för satsningen och tacksam för det engagemang som landshövdingen Per-Ola Eriksson har visat i frågan. Han har betytt mycket.", säger Nyström.

Nyströms näringspolitiska engagemang sticker kanske somliga i ögonen. Men hans argument är klassiskt socialdemokratiska.

"Utan fungerande näringsliv blir det ju inga jobb. Den offentliga sektorn fixar inte allt", framhåller han.

Därför har han bland annat regelbundna frukostträffar med företrädare för det lokala näringslivet

I vårt samtal återkommer Tommy Nyström ofta till orden "dialog" och "nätverksbyggande".

"Vi vinner inget på att uppträda aggressivt och negativt. Till exempel vill vi ha en bra och konstruktiv dialog med LKAB om samhällsomvandlingen. Vår kommun lever i symbios med gruvnäringen", säger han.

Samhällsomvandlingen är det stora kraftprovet för kommunen, enligt Nyström . Gruvbrytningen underminerar Malmberget. Bebyggelse och människor påverkas.

"Jag har själv redan fått flytta från min gamla lägenhet på bolagsområdet i Malmberget", säger Nyström.

Ungefär 2 000 Malmbergsbor kommer att vara i samma situation före 2030. Då gäller det att det finns bostäder, vatten och avlopp och samhällsservice på andra ställen i kommunen.

Därför gäller det att politiker och samhällsplanerare är på tå.

"Ett exempel som ligger nära i tiden är vårdcentralen i Malmberget, där kommunen även hyr in sig för ett äldreboende. Redan 2014 kommer vi att behöva finansiera ett nytt äldreboende, eftersom vårdcentralen inte kan vara kvar på samma plats som nu", säger Nyström.

Allt är inte frid och fröjd i Gällivare. Det finns moln även på Nyströms himmel. En sak som bekymrar är de hårda och grabbiga attityderna i gruvkommunen.

"Vi har ett hårt debattklimat", säger han. "’Det förekommer grova och kvinnoförnedrande uttryck."

"Därför måste vi jobba med våra attityder. De flesta som flyttar från Gällivare är unga produktiva kvinnor som vi så väl behöver", säger Nyström.

Uppenbarligen finns ett och annat att fundera på i hela Malmfälten.

Kristina Zakrisson, Nyströms kommunalrådskollega i Kiruna, sa i princip samma sak när jag träffade henne i början av juni.

Även hon efterlyste ett annat samtals- och debattklimat. Många goda krafter skräms bort av en rå och sexistisk jargong.

I kommunfullmäktigedebatterna får Tommy Nyström själv en del tjuvnyp från vissa oppositionspolitiker.

Men tydligen har han ändå en ledarstil som går hem i stugorna.

Sedan Nyström blev kommunalråd 2003 har S-resultatet i kommunfullmäktigevalen gått stadigt uppåt. 2002 låg partiet på 31,2 procent. 2006 ökade S till 45,1 procent.

I valet 2010 nådde partiet 50,3 procent och egen majoritet i kommunfullmäktige. Det är siffror som är ett gott betyg åt S-ledarskapet i kommunen.

Med 1362 personkryss var dessutom Nyström lokal krysskung 2010. Ingen annan politiker i kommunen var i närheten av den siffran.

Många Gällivarebor verkar tycka att Nyström är en god ambassadör och talesperson för Malmfältskommunen.

Den sortens egenskaper kommer även att behövas kommande år. Om den goda utvecklingen i Malmfälten ska hålla i sig gäller det att statsmakterna är med på noterna.

"En utbyggnad av kommunikationerna är jätteviktig. Vi upplever rena Klondyke-stämningen nu. Men ska vi kunna leverera malmen och våra produkter till Europa så behövs både dubbelspår till Narvik och Norrbotniabanan. Samma gäller för våra möjligheter att utveckla besöksnäringen", betonar Nyström.

Vi får hoppas att höga vederbörande på finans-, kommunikations- och näringsdepartementen lyssnar.

Satsningar på Malmbanan och en ny järnväg på sträckan Umeå-Luleå är inte bidragspolitik. Det är tillväxt- och näringspolitik i ordens bästa bemärkelser.