Ett Europa för medborgarna

Politik2011-05-09 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

När orättvisorna ökar blir det starka reaktioner, vi har nyligen sett det på Tahirtorget i Egypten. Men även i Europa, i London, demonstrerade nyligen 250 000 britter - ett exempel av många på reaktioner i unionen.

EU-projektet är i ett kritiskt skeende då en ohämmad marknad fått råda. Det måste bli ett projekt för Europas medborgare, allt annat blir ett högriskprojekt "en lek med elden".

Nu finns all anledning till att sätta "klackarna i backen". Många frågor måste hanteras gemensamt inom unionen på ett politiskt plan, allt för att stävja en ohämmad marknad.

Vi måste förstärka regleringen av finanssektorn med lösningar på EU-nivå. Det är det mest verkningsfulla för att möta en internationell gränslös finansmarknad. Europas medborgare kommer aldrig mer acceptera det pris de nu får betala för finansmarknadens slarv, riskfyllda och giriga beteende.

Vi talar ofta om att länderna inte får delas upp i A- och B-lag. Men just nu delas Europas medborgare upp i A- och B-lag och kanske även i C-lag som en konsekvens av massarbetslöshet och stora sociala nedskärningar. Det riskerar att skapa spänningar som till slut inte blir kontrollerbara.

Vi måste göra vårt yttersta för att effektivisera EU:s verksamhet men det handlar om att både "gasa och bromsa". En omfördelning av medel från bland annat jordbrukssektorn till rejäla jobbsatsningar måste till. Satsningar på jobb och tillväxt måste prioriteras.

Sysselsättningsskapande åtgärder ska ha högsta prioritet. Statsfinansiella kriser får inte bli en ursäkt för passivitet. Det krävs fler jobb, bättre arbetsvillkor, investeringar i kunskap, utbildning, forskning, investeringar i miljövänlig teknik och infrastruktur.

Effektiv stimulanspolitik kräver starka statsfinanser. Europa behöver en fungerande stabilitets- och tillväxtpakt.

Det behövs ordning och reda på offentliga finanser så att vi kan hantera lågkonjunkturer, även i stora länder. Buffertar måste byggas upp i goda tider.

Men nationell kompetens måste värnas. EU är inte och ska inte bli en federation.

Vi ska ha respekt för den nationella kompetensen när det gäller sociala välfärdssystem, arbetsmarknadsmodeller, lönebildningssystem, pensionssystem och skattepolitik. Det är inga frågor för EU, de ska även fortsättningsvis hanteras på nationell nivå.

Vi ska värna EU-samarbete och det ska vara ett freds- och jobbprojektet till gagn för Europas medborgare.