Våra gruvor tillhör de bästa i världen när det gäller saker som det vanligtvis är bra att vara bäst i världen på. De är några av de effektivaste i hela världen. De påverkar miljön minst. De är bland de säkraste på denna jord. Och arbetarna har en trygghet och förmåner som gruvarbetare ofta bara kan drömma om.
I grund och botten beror detta på två saker: Sveriges relativt höga löneläge och vår historiskt starka arbetsrätt. Det har tvingat fram effektiviteten och säkerhetstänkandet och skapat relativt goda anställningsförhållanden för våra gruvarbetare.
Jag är inte naiv, jag vet att det finns mycket kvar att göra. Men vi har gruvor att vara riktigt, riktigt stolta över.
Våra gruvbolag och deras underleverantörer besitter en otrolig kompetens. Den forskning som Swerea Mefos bedriver, gruvvagnarna från Kiruna Wagon och IT-systemen från Kiruna Softcenter är, för att bara ta några exempel, världsledande.
En intressant tanke är vad vi kan göra av detta kunnande. För en sak är säker: Vi må vara bra, men vi är fortfarande pyttesmå.
Trots Bolidens och LKAB:s expansion och trots Northland Resources tillkomst är vi liten gruvnation. Något vi kommer att vara även i framtiden.
Men det fina är att resten av gruvvärlden är på väg åt vårt håll. I takt med att levnadsstandarden höjs i andra länder så höjs även lönerna, vilket gör att brytningen i andra gruvländer måste effektiviseras.
Demokratiseringen av utvecklingsländerna skapar starkare arbetsrätt även där, vilket leder till ett ökat säkerhetstänkande och förbättrade anställningsvillkor. Och det globala miljöarbetet går kanske inte så fort framåt som vi skulle vilja, men det går ändå framåt.
Vilket säljläge detta skapar för oss. Vi kan ju allt detta och världsmarknaden suktar efter vårt kunnande.
Vi sitter alltså inte bara bokstavligen utan även bildligt talat på en guldgruva.
Men vi måste orka jobba mot nya kunder, vilket inte alltid är så enkelt när ens orderböcker redan är sprängfyllda.
I dag är vi 60 stycken som samlas i Skellefteå för att grunda en ny regional mineralstrategi. Hur detta unika kunnande hanteras är kanske den viktigaste frågan i en sån strategi. Vi har ett läge där vi kan kombinera globalt miljötänkande, säkrare och bättre arbetsvillkor och bättre nyttjande av jordens resurser med ökad konkurrenskraft för våra företag här i norr.
Ett ganska fint läge, kan jag tycka.