Ett nytt fattig-Sverige håller på att växa fram

Politik2011-11-14 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Fattig-Sverige är vad man börjar tänka på då man ser vissa utslag av alliansregeringens politik. Åtminstone om man ser det från norrländsk synpunkt.

En notorisk dålig infrastruktur gör SJ:s och andra järnvägsföretags arbete mycket svårt. Detta drabbar också företag som LKAB , SSAB och skogsindustrin i norrland.

Det som drabbar södra Sverige är elleveranser från de förnyelsebara källorna i norr som inte går att leverera på grund av att Svenska Kraftnäts ledningar är underdimensionerade.

Att man sedan inte lyckas hålla igång kärnkraften gör att elbristen under kalla perioder ofta tittar brukarna i södra Sverige i vitögat.

Nu införs också på uppdrag från EU i Bryssel dyrare el för dem som bor längst söderut i fyra zoner vilket gör norrländsk el billigast i landet.

Syftet är inte rättvisa för norrlänningar utan bättre konkurrens på världsmarknaden.

En blixtbild av det nya fattigsamhällets framväxt under alliansregeringen är att titta på en enda dags nyheter i en enda svensk morrontidning. Jag väljer DN söndag den trettionde oktober.

Redan på första sidan möts vi av en mycket oroande rubrik riktad till Sveriges många villägare. "Slippa sälja villan om du förlorar jobbet." Man förklarar där hur man ska försäkra sig mot risken att inte kunna betala sina skulder på villan vid eventuell arbetslöshet.

Lösningen är alltså att skaffa extra försäkring, inte ordentliga ersättningar från den ordinarie försäkringen mot arbetslöshet. A-kasseavgiften höjdes som bekant kraftigt 2007 för att finansiera jobbskatteavdraget som gjorde att vissa trodde sig kunna klara större lån till sitt boende än man gör om man förlorar jobbet.

En annan artikel (sidan 16) konstaterar att på tio år har de som får rättshjälp halverats från cirka 14000 till cirka 7000.

På sidan 31 kommer slutligen en lite mera undanskymd artikel där det konstateras att inkomsklyftorna fortsätter att öka. Man hävdar att " Klyftorna mellan dem som arbetar och dem som inte har jobb har ökat kraftigt de senaste tio åren. Regeringen Reinfeldts jobbskatteavdrag har skyndat på inkomstskillnaderna" .

En annan nyhet som kommit under veckan är att regeringen beräknas spara cirka fyra miljarder på den nyinförda gymnasieskolan.

Då SKL , Sveriges kommuner och landsting räknar på detta ser man att man måste avskeda minst 4000 lärare innan 2015!