Facket behöver bli starkare

Tobias Baudin, Kommunals ordförande, skriver regelbundet i NSD.

Tobias Baudin, Kommunals ordförande, skriver regelbundet i NSD.

Foto: Anders Wiklund/TT

Politik2019-05-22 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Just nu pågår Kommunals kongress för fullt. Vi har valt att kalla den framtidsklivet. Ett namn jag tycker passar utmärkt i en tid av snabba förändringar och stora utmaningar.

För oss i Kommunal handlar det om vilka regler som ska gälla på arbetsmarknaden, hur villkor och löner ska förbättras och hur vi ska lyckas växa som fackförbund. Vårt mål är att växa så det knakar. Läs vidare så förklarar jag varför.

I min roll som ordförande kommer jag ofta i kontakt med fackliga kollegor från andra länder. De brottas precis som vi med stora utmaningar, men ofta under ännu tuffare förutsättningar.

Vi svenskar skojar ibland om att ”in Sweden we have a model” och kan nog uppfattas som lite dryga. Men faktum är att den svenska modellen är värd att försvara och utveckla. Ja till och med skryta om!

Du behöver inte åka längre än till Tyskland för att stå öga mot öga med en annan typ av arbetsmarknad. Där är det fackliga medlemskapet inte norm på samma sätt som här och anslutningsgraden till facket sjunker. Istället för kollektivavtal har man infört politiskt satta minimilöner. Syftet var bland annat att komma åt Tysklands växande låglönemarknad. Men priset blev högt:

Fackens kräftgång fortsätter och löntagarnas ställning försvagas.

Situationen i Tyskland bottnar i ett annat politiskt system och en historisk bakgrund som skiljer sig från vår egen. Det tjänar inget till att peka finger. Men det innebär inte att vi inte kan dra lärdomar av varandra, tvärtom.

Jag är övertygad om att starka fack är bra för samhället, både här hemma och i andra länder.

Det hela är mycket enkelt. I Sverige är det ofta tuffa tag som gäller mellan parterna under själva förhandlingarna, men när avtalen väl är tecknade samarbetar vi fackliga ofta med arbetsgivarna kring viktiga frågor. Det gynnar dig som jobbar och stärker hela samhällsbygget.

Svaga fackföreningar å andra sidan bidrar till osäkerhet och otrygghet. Säg ett seriöst företag som har det på sin önskelista, jag kan då inte komma på något!

Men visst finns det orosmoln. Att inskränka arbetsrätten, som partierna bakom Januariavtalet diskuterar, är knappast rätt väg att gå.

Tvärtom är dessa förslag till ”moderniseringar” steg i helt fel riktning då de innebär försämrat skydd för dig som jobbar. Det är inget annat än ett svek mot löntagarna.

Från Kommunals kongress är budskapet glasklart: fackens roll behöver bli starkare och medlemmarna fler. Så kan vi fortsätta styra skutan Sverige på rätt kurs. Så kan vi bygga vidare på den modell som gjort oss kända världen över.

Nu räknar vi med att politiker och arbetsgivare tar sitt ansvar för att utveckla den svenska modellen.