Fler glada laxar i Jokkfall

Begränsningen av laxfisket i Östersjön ökar möjligheterna att utveckla turist- och besöksnäringen i Kalix älv.

Genom att flytta exploateringen av lax från blandfiske i havet till ett fiske närmare älvarna skapas större möjlighet att stärka de svaga svenska bestånden, skriver Havs- och Vattenmyndigheten i sin motivering.

Genom att flytta exploateringen av lax från blandfiske i havet till ett fiske närmare älvarna skapas större möjlighet att stärka de svaga svenska bestånden, skriver Havs- och Vattenmyndigheten i sin motivering.

Foto: Claus Gertsen /SCANPIX

Politik2011-12-28 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Några dagar före julhelgen tog Havs- och Vattenmyndigheten ett beslut som väcker ilska i lokalpressen i Blekinge och på Gotland.

Yrkesfisket efter lax i öppet hav i Östersjön ska fasas ut till 2013. Syftet är att öka skyddet för den vilda laxen i Östersjön.

"Diskriminering", utropar Blekinge Läns Tidning (M) på ledarplats 21 december. Tidningen efterlyser åtgärder från fiskeminister Eskil Erlandsson (C).

Men i norr möts beslutet av positiva reaktioner. Ett exempel är fiskecampen i Jokkfall i Överkalix.

Entreprenören Ronny Landin har satsat stort för att utveckla laxfisketurismen i Kalix älv. Men investeringen riskerar att haverera därför att allt färre laxar tar sig upp i älven på grund av det omfattande laxfisket i Östersjön.

Men genom Havs- och Vattenmyndighetens beslut ökar nu möjligheterna att utveckla turist- och besöksnäringen i Kalix älv. Det kan bli fler glada laxar i Jokkfall.

Men beslutet handlar inte bara om Landin och andra enskilda entreprenörer längs Norrlandsälvarna. Det handlar om framtiden för hela laxbeståndet.

Enligt de mätningar som görs av det Internationella Havsforskningsinstitutet, Ices, är det för få laxar som vandrar upp i älvarna för att reproducera sig.

"För att få ett hållbart laxfiske behöver siffran öka betydligt, och då behöver fler laxar nå upp i älvarna", konstaterade även fiskeminister Erlandsson när riksdagen debatterade frågan 6 december.

Havs- och Vattenmyndighetens beslut ligger i linje med ministerns resonemang.

Avsikten med förändringen är att kunna styra fisket av lax i Östersjön så att det sker på de platser där bestånden är mest livskraftiga, det vill säga till norra Sverige.

Men nu gäller det att länets riksdagspolitiker, Kommunförbundet i Norrbotten och andra regionala företrädare står upp för beslutet.

Det finns en liten men röststark opinion i söder som försöker påverka regeringen och de statliga myndigheterna i en annan riktning. Därför gäller det anlägga moteld och visa att det finns även andra intressen som berörs.