Förändringen hjälper inte alla

Politik2011-12-29 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

En riksdagsmajoritet bestående av de borgerliga regeringspartierna och SD ville behålla den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen.

Det betyder att vi även kommande år kommer att få uppleva fortsatta utförsäkringar.

Men på en punkt verkar de rödgröna samarbetspartierna i alla fall fått stöd för en liten förändring. Det handlar om de så kallade nollklassade.

Det gäller dem som varit inne i systemet tidigare men förlorat sin ersättning. Det handlar om ungefär 3 000 personer som, enligt socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M), ska få ett garantibelopp för att klara livets nödtorft.

Men det är inte en lösning för alla, som Miljöpartiets Gunvor G Ericson (MP) visade i riksdagsdebatten 12 december.

"Vi har fortfarande 15 000 som inte kommer att kunna få den här ersättningen eftersom de inte hade fått in foten innan förändringarna gjordes", konstaterade Ericson.

Även Tomas Eneroth (S) varnade för bilden att regelverket blivit generösare.

"Ni invaggar människor i falsk trygghet om ni vill förespegla dem att försäkringen nu kommer att bli mjukare", sa Eneroth.

Därför måste debatten om sjukförsäkringen fortsätta även under 2012.

Fortfarande är det en stor grupp som trillar mellan stolarna.

Regeringspartiernas företrädare snackar om socialliberalism och medkännande konservatism. Men i det borgerligt styrda Sverige pågår en omfattande utslagning.

Enligt Socialstyrelsens statistik för 2010 var 19 315 socialbidragsmottagare sjukskrivna med läkarintyg, men saknade sjukpenning eller hade för låg ersättning för att kunna leva på den. Det är djupt illavarslande siffror.