Full fart ända in i kaklet

Karl Petersen (S) blickar tillbaka på en framgångsrik kommunalrådskarriär. Mest nöjd är han med Kulturens Hus, näringspolitiken och att byggandet i Luleå har tagit fart.

Karl Petersen (S) blickar tillbaka på en framgångsrik kommunalrådskarriär. Mest nöjd är han med Kulturens Hus, näringspolitiken och att byggandet i Luleå har tagit fart.

Foto: Simon Eliasson

Politik2012-08-07 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

"Da capo" är en musikterm som betyder "repris" eller "en gång till". "Da capo" löd även titeln på Karl Petersens memoarer (Black Island Books 2010).

Det blir emellertid inget "da capo" för Petersen som kommunalråd i Luleå efter valet 2014. Efter tolv år som kommunstyrelsens ordförande kommer Kalle P att sätta P efter nästa val.

När jag träffar det socialdemokratiska kommunalrådet i stadshuset understryker Petersen dock att han inte tänker sitta och rulla tummarna i väntan på valet.

Han ska inte bli en lam anka, för att låna ett uttryck från amerikansk politik. Det är ända in i kaklet som gäller.

"Jag kommer att hålla full fart hela mandatperioden", säger Karl Petersen bestämt och med eftertryck.

Petersen är glad för att Luleås befolkning fortsätter att växa år efter år. Enligt den senaste befolkningsstatistiken finns det nu 74 499 lulebor, vilket är "all-time-high".

Den norrbottniska residensstaden är på god väg mot 75 000 invånare, som länge varit en vision för Petersen.

"Men jag önskar att Luleå skulle växa med 500 istället för 300 personer per år", säger han.

Petersen framhåller att ett växande Luleå är viktigt att flera skäl.

"Norrbotten behöver en residensstad som växer. Om inte Luleå är en attraktiv stad så kommer ännu fler att flytta söderut. Sedan innebär en växande befolkning även större underlag och mer skatteintäkter för skolor och omsorg samtidigt som handel, busstrafik, kommersiell service och andra näringar får möjligheter att omsätta mer pengar", säger han.

Men befolkningstillväxten ställer höga krav på bostadspolitiken. Petersen är starkt kritisk mot nedmonteringen av den statliga bygg- och bostadspolitiken.

"Nu är det bara ett antal orter längs kusten som förmår att bygga själva. Men Luleå hör till de kommunerna. Vi har en fin utveckling när det gäller bostadsbyggandet", säger han.

Pärlan i den lokala bostadspolitiken är satsningarna på Kronan-området, som en gång i tiden rymde militär verksamhet.

"Jag skulle vilja att vi bygger 100 nya bostäder per år på Kronan i 10-15 år framåt. I takt med att det blir fler bostäder i området växer också underlaget för offentlig och privat service. I höst öppnas en ny förskola. Vi har dessutom planer för en grundskola", berättar Petersen.

Högst upp på Karl Petersens dagordning står dock Luleå Tekniska Universitet.

"Det har varit motorn för Luleå och hela regionen under de senaste 30 åren. Det handlar inte bara om utbildning av lärare, sjukgymnaster, ekonomer och ingenjörer utan också om forskningen som har stor betydelse för basindustrierna. Universitetet är skälet till att vi har världens modernaste stålverk och gruvor i Norrbotten", säger Petersen.

Han träffar regelbundet studentkåren och universitetsledningen för att diskutera utvecklingen och behoven.

"Till exempel är det viktigt att det finns studentbostäder för dem som söker sig till Luleå", säger han.

När jag ber Petersen lista sina tre största framgångar som kommunalråd nämner han:

1. Kulturens Hus. "Det har medverkat till en total scenförändring. Huset har förändrat attityder och gett oss ett mer öppet och vänligt samhälle."

2. Byggandet. "Vi bygger både bostäder och idrottsarenor. Coop Arena har moderniserats. Vi bygger om Pontushallen. Örnäset har fått en ny idrottshall. Vi bygger för de äldre", säger han.

3. Närings- och etableringspolitiken. "Lokaliseringen det nya Banverkets regionala kontor är ett exempel. Ett annat är att den fjärde Migrationsdomstolen placerades i Luleå. Ett tredje exempel är Facebooks etablering som är en jättesak inte bara för Luleå utan hela Sverige", framhåller Petersen.

Under intervjun snuddar vi även vid satsningarna på skärgården, Smedjegatan, de nya verksamheterna på Fritz Olsson-tomten i centrala Luleå, den avgiftsfria kulturskolan och andra framtidsinvesteringar.

När jag frågar Petersen om misslyckanden får han dock fundera en stund. Till sist svarar han:

"Jag tycker att vi har bra bostadsbyggande. Men jag skulle önska ett ännu högre tempo. Detaljplaner, bygglov och överklaganden utgör alltför ofta ett hinder. Sedan skulle jag gärna se att vi får fler aktörer som bygger i Luleå. Jag vill att det kommer in fler byggare och fastighetsägare utifrån."

Han önskar även en bättre uppställning från regering och riksdag för landets kommuner.

"Staten lägger på oss nya uppgifter utan att vi får pengar för det. Det gör det svårare att upprätthålla skolorna och servicen för de äldre", säger S-rådet.

Till dem som kritiserar de kommunala investeringarna i Coop Arena, Pontushallen, Kulturens Hus och andra anläggningar har han också ett tydligt besked.

"Luleå är en stor stad som behöver inte bara utbildning och omsorg. Vi behöver också vackra gator och parker, fritidsaktiviteter, idrott, kultur m m för att människor ska trivas", betonar Petersen.

Petersen använder en skattekrona för att pedagogiskt tydliggöra att det mesta av kommunmedborgarnas pengar ändå går till skola och omsorg.

"Av varje skattekrona går ungefär 50 öre till skolan. 25-30 öre går till den sociala sektorn. 2 öre går till kulturen. 5 öre går till idrott och fritid", berättar han.

Petersen vill inte skriva sin kommande efterträdare eller andra kommunalråd på näsan. Men han har ett allmänt råd.

"Lämna stadshuset så fort du kan. Fika inte i stadshusets källare, gå på kondis i stället. Gå på basketmatcher, ishockey och musikevenemang. Tala med frisören och taxichauffören. När jag går på lunch går jag till andra änden av staden. Då hinner jag träffa en massa folk på vägen och prata", berättar han.

I boken "Da Capo" ger Petersen även noggranna instruktioner hur en promenad längs Storgatan ska gå till.

"Det bästa är att gå ensam och inte för fort. Det viktigaste är att du ser folk i ögonen. Undviker du folks blickar kan du lika gärna stanna hemma", skriver han.

Det finns anledning för andra att lyssna på råden. Promenaderna längs Storgatan och en levande dialog med väljarna har utan tvekan lönat sig.

Både Petersen och hans parti fick ett starkt stöd i valet 2010. 6 179 personkryss för Petersen och 50,4 procent för Socialdemokraterna är siffror som talar sitt tydliga språk.