Om man översiktligt ser på den socialdemokratiska ideologin
representerat av dess tidiga ledare ser man tydligt tre politiska frågor som burit fram den socialdemokratiska ideologin.
Det är fortfarande inget fel att lära av historien varför kommande partikongress både i fastläggande av politik och i valet av partiledare skulle kunna ta dessa tre tendenser i socialdemokratins politik till sitt hjärta.
1. Internationalister och fredsarbetare. Hjalmar Branting var ordförande 1907-1925 och var en stor internationalist. Han var en av tillskyndarna till Nationernas Förbund, föregångaren till dagens Förenta Nationerna. Han var aktiv i uppbyggandet av Socialistinternationalen och fick Nobels fredspris för sina insatser 1921. Av framstående socialdemokrater har också Alva Myrdal fått Nobels fredspris. Olof Palme är den av senkomna ledare som tagit mest intryck av Hjalmar Branting och som skapat ett grundmurat förtroende för svensk internationalism som fortfarande 25 år efter mordet finns kvar ute
i tredje världen.
Krav: Återinför den svenska neutraliteten och avsluta krig utomlands.
2. Folkhemmet. Den som brukar stå för begreppet Folkhemmet var Per Albin Hansson. Ett begrepp som tolkats på många olika sätt men som i den socialdemokratiska ideologins mening är samhället där alla utan tanke på ekonomisk vinning tar hand om varandra . Redan 1928 sa Per Albin i en riksdagsdebatt
" I det goda hemmet råder likhet, omtanke, samarbete, hjälpsamhet." Arbete och kapital skulle samarbeta för en gemensam framtid.
Krav: Återställ ett acceptabelt socialt skyddsnät i den generella välfärdens tecken.
3. Enhetsskolan. Drömmen om en likvärdig skola var gammal inom Socialdemokratin men det var Tage Erlander vilken först som skolminister och sedan som statsminister fick genomföra den. Den var både fyra, sex och åtta år lång fram till att grundskolan, med sina nio år, kom på 60-talet. Den var lika och gav alla samma chans, om man ville, att fortsätta upp till gymnasiet. Idag håller systemet på att krackelera på grund av kommersialisering.
Krav: Återinför enhetsskolan för alla och ta bort kommersiella möjligheter.
4. Förmåga att analysera kunskapssamhället i ett klassperspektiv. Det fjärde kravet på en Socialdemokratisk politik och ledare är riktat mot framtiden. Det har aldrig funnits någon produktionsform i historien som inte lett till överklass och underklass. Det kommer inte det framväxande kunskaps- och informationsekonomin heller att kunna undvika. Då måste Socialdemokratin finnas där för att parera orättvisor och kombinera utveckling med frihet, rättvisa, jämlikhet och solidaritet.
Krav: Gör en vetenskapligt och ideologisk grundad riskanalys för samhällets utveckling i kunskapsekonomin.