Girighet bakom bolånekrisen

Foto: Manuel Balce Ceneta

Politik2008-07-16 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Republikanerna i USA försöker samla röster på idén att den federala regeringen i Washington ska lägga sig i så lite som möjligt. Men ibland stämmer inte kartan med verkligheten. Häromdagen fick finansminister Henry Paulson ställa sig ute på departementets trappa och kungöra att rege-ringen garanterar de två största bolåneinstitutens framtid.

Fannie Mae och Freddie Mac, de heter faktiskt så, är helt enkelt för stora för att regeringen ska kunna
acceptera att de går omkull. De två bolagen hanterar tillsammans bostadslån på 31 000 miljarder kronor. Floskeln att summan är svindlande stämmer i detta fall. Den motsvarar alla skatteinkomster i Sverige under mer än tjugo år.
Utmätningsmännen får arbeta för högtryck.

Bara under juni var det 71 563 bostäder i USA som återtogs. Det motsvarar nästan hela Luleås befolkning. Antalet hushåll i USA som riskerar utmätning, tvångsförsäljning eller exekutiv auktion av sina bostäder var i förra månaden 253 363, alltså något fler än antalet invånare i Norrbottens län.

Fannie Mae och Freddie Mac har tagit över bolån och därmed också risker från banker och andra kreditinstitut. Sedan har de skapat en ny produkt som sålts till kapitalplacerare runt om i världen, bland annat till kommunerna Helsingsborg och Varberg som nu förlorar många miljoner. I Norge köpte kommunerna Hemnes, Narvik, Rana och Hatfjelldal nära 600 miljoner kronor lånepapper. Nu har de en skuld på 4,7 miljarder kronor.
Strävan efter att öka omsättning och vinst gjorde att lån gavs även i fall där det inte fanns rimlig säkerhet. Den som blev sjuk, förlorade jobbet eller gick i pension kunde inte klara stigande utgifter. Alternativet för många var att lämna hemmet för alltid. Många fick från den ena dagen till den andra ta steget från villaaltanen till härberget.

Bushadministrationens motvilja mot att satsa skattepengar på bidrag fick alltså ge vika. Alternativet var sämre, nämligen att sammanbrotten för bolåneinstituten skulle leda till en djup ekonomisk kris. Även republikanen John McCain ställer nu upp på räddningsaktionen för Fannie Mae och Freddie Mac, trots att det strider mot hans principer. Men det är troligt att fallet i den amerikanska ekonomin har stärkt demokraten Barack Obamas chanser att bli vald. Och om nedgången fortsätter - fler banker som går i konkurs, stigande oljepris, ökad arbetslöshet - måste McCains chanser minska än mer.

Finns det några lärdomar att dra av bolånekrisen i USA? Ja, att rovkapitalismen alltid är en fara. Fannie Mae och Freddie Mac kunde ha gjort sunda affärer, till gagn för låntagare och ägare.
I stället blev det en febrig jakt på än större vinster, en osund spekulation som inte ligger långt ifrån vanliga bondfångarmetoder.
Det måste finnas kontrollmekanismer i marknadsekonomin. Annat än vinsten måste finnas med i kalkylerna. De människor som nu kastas ut på trottoaren och in i en oviss fram-
tid får betala ett
orimligt högt pris
för att andra
försökt berika
sig.