När skollagen ändrades 2011 var ett av syftena att förstärka elevhälsan. Regeringen avsatte 650 miljoner kronor, en summa som skulle räcka till cirka 1 000 nya skolkurators- och skolskötersketjänster fram till år 2015.
Men enligt Sveriges Kommuner och Landsting har satsningen bara gett 79 nya skolsköterskejobb och 123 nya skolkuratorstjänster sedan 2008.
"Det är fullkomligt oacceptabelt. Istället för att rekrytera fler skolkuratorer har kommunerna, för att ge sken av att leva upp till skollagens nya krav, ställt om så att de befintliga skolkuratorerna ansvarar för fler elever. Större elevunderlag motverkar skolkuratorernas möjligheter att arbeta förebyggande och det var naturligtvis inte den effekten lagstiftaren avsåg när lagen skärptes", säger Akademikerförbundet SSR:s ordförande Heike Erkers i ett pressmeddelande.
Enligt en undersökning som Akademikerförbundet SSR låtit Novus utföra mår svenska skolbarn sämre än tidigare. Nio av tio skolkuratorer uppger att deras arbete är helt eller delvis akutstyrt. Bara tre av tio kan ägna sig åt förebyggande arbete.
Var tredje skolkurator anser sig inte kunna leva upp till skollagen!
Nu är det hög tid att ansvariga lokalpolitiker tar varningssignalerna på allvar.
Bekymren finns i både kommunala och privata skolor. Men problemen är störst i landets friskolor.
Drygt var sjätte friskola bryter mot lagen när det gäller elevhälsa, enligt Skolinspektionen.
Det är att bädda illa för framtiden.
Tidiga sociala insatser i skolan bidrar till att minska utslagningen och problem längre fram i livet.